Siemens waagt zich aan offshore windturbines van 8MW

Lange tijd leek 6MW de bovengrens voor het vermogen van de commercieel beschikbare offshore windturbines, maar weldra sneuvelt die kaap: Siemens gaat voor direct drive machines van 8MW.

Trefwoorden: #direct drive, #Levelized Cost of Energy, #siemens, #wind, #windenergie, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Het Duitse engineeringbedrijf had als tussenstap al twee prototypes van een 7MW-turbine geïnstalleerd op een testlocatie in Denemarken, maar koos er dankzij behaalde verbeteringen aan zijn direct drive technologie voor om meteen een nog krachtiger machine aan te kondigen.

De nieuwe offshore turbine van 8MW lijkt dus sterk op de operationele 7MW-prototypes, die tot tevredenheid van het concern 'aanzienlijk beter dan verwacht' presteren. Deze goede resultaten verleidden de Duitsers ertoe naar 8MW te gaan. Het verschil schuilt vooral in een nieuwe en nog krachtiger magneettechnologie dan ze in de prototypes in Denemarken gebruikten.

"Dankzij deze verbetering halen we een verhoging van de nominale capaciteit met ruim 14%", claimt Siemens. De leverancier wijst er meteen op dat het hogere vermogen wordt gerealiseerd dankzij slechts enkele kleinere vernieuwingen en upgrades van bestaande componenten, en dat het voor de productie van de turbines een beroep blijft doen op de huidige, vertrouwde toeleveringsketen.

De keuze voor 'standaard' componenten en de bestaande productieketen is niet onbelangrijk voor investeerders in windparken. Beroep doen op de bestaande keten verlaagt het risico van projectvertragingen en beproefde onderdelen verhogen de verwachte bedrijfszekerheid tijdens de exploitatie, wat dan weer gepaard gaat met lagere onderhoudskosten. Bij kapitaalintensieve projecten zoals offshore windparken kost elke verloren dag productie aanzienlijke sommen geld.

"We stellen alles in het werk om de Levelized Cost of Energy (de gemiddelde totale kost per kilowattuur, redactie) te verlagen en dankzij het direct drive platform kunnen we dit met het laagst mogelijke risico doen,” beaamt Michael Hannibal, CEO Offshore bij de Siemens-divisie Wind Power and Renewables.

De eerste 8MW-machine wordt volgens planning al begin 2017 geïnstalleerd en moet bij offshore windomstandigheden een jaarlijkse energieproductie leveren die tot 10% hoger is dan het 7MW-model. Als alles goed gaat, wordt de typecertificering begin 2018 verkregen.