Schip met rotorzeil in ontwikkeling

C-Job Naval Architects ontwikkeld samen met familiebedrijf Switijnk een eerste vrachtschip met rotorzeilen en een geoptimaliseerde romp dat gebruikt maakt van duurzame brandstof.

Trefwoorden: #C-Job Naval Architects, #duurzame brandstof, #Hybrid Wind Assisted Shipping, #rotorzeil, #Switijnk, #vrachtschip

Lees verder

Techniek

( Foto: C-Job Naval Architects )

ENGINEERINGNET.NL - Het is de eerste keer in de commerciële verladersmarkt dat moderne rotorzeilen in combinatie met een geoptimaliseerde romp én alternatieve brandstoffen worden toegepast

Deze vorm van “Hybrid Wind Assisted Shipping” bestaat uit verticaal draaiende cilinders die zijwind omzetten in voorwaartse stuwkracht door middel van het “Magnus effect”. Dit leidt tot een reductie in energiekosten en uitstoot van broeikasgassen.

Het nieuwe schip is een drooglader van ongeveer 8000 ton deadweight. De projectnaam is “FF8000”. Op basis van positieve testresultaten met een bestaande verlader, de MS Estraden, is een nauwkeurige inschatting gedaan voor de FF8000 en haar vaarprofiel. Het Finse bedrijf Norsepower die de rotorzeilen vermarkt, is ook betrokken bij ontwerp van het schip.

Stefan Switijnk, directeur van Switijnk, zegt: “Duurzame ontwikkeling maakt deel uit van onze toekomstbestendige filosofie als familiebedrijf”. Ondanks de lage olieprijs vindt Switijnk het belangrijk om vooruit te denken, innovatief te zijn en wil het bedrijf de wereld op een nette manier achterlaten voor de volgende generatie.

Voor de FF8000 wordt onderzocht of gebruik van alternatieve brandstoffen mogelijk is. Switijnk: “Hoewel nog steeds fossiel, zou LNG een schakel in de huidige energietransitie naar meer duurzame energiebronnen kunnen zijn, maar alternatieven zoals biofuels worden ook bekeken”.

C-Job Naval Architects is momenteel bezig de laatste hand te leggen aan het ontwerp van de FF8000. Het bureau is bekend van andere innovatieve schepen, zoals de CNG-elektrische veerboot “Texelstroom” en de tevens op LNG ontworpen TSHD “Bonny River” voor DEME.

Jelle Grijpstra, Business Manager bij C-Job zegt: “Wij merken vaak dat een ontwerp pas echt gaat leven middels een 3D ontwerp, welke wij doorgaans altijd maken in de Concept Design fase. Op die manier krijgen ook niet technische mensen een beeld bij een nog te bouwen schip. Dit verhoogt in grote mate de betrokkenheid en maakt een ontwerp overtuigend.”

Switijnk richt zijn pijlen op het vinden van partners om dit innovatieve schip te ontwikkelen en te financieren. Het bedrijf heeft momenteel twee schepen in de vaart.


Op de foto: het vorige schip, de FF4500.