24 miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling in Oost-Nederland

Het gaat onder meer om de ontwikkeling van een betaalbare versie van de AESA radar en een project om het raffineren van suiker goedkoper, duurzamer en kleinschaliger te maken.

Trefwoorden: #AESA radar, #onderzoek, #ontwikkeling, #Oost-Nederland, #raffineren van suiker, #subsidie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Provincie Gelderland )

ENGINEERINGNET.NL - Ruim 50 bedrijven en organisaties in Gelderland en Overijssel starten gezamenlijk 11 onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Daarmee versterken zij hun concurrentie- en kennispositie en stimuleren zij de regionale economie en de werkgelegenheid.

Een voorbeeld is het project ‘Daisy 2’, ingediend door Thales. Dit bedrijf is gevestigd in Hengelo, provincie Overijssel. Hierbij werken 11 bedrijven en organisaties samen aan een betaalbare versie van de AESA radar. Dit staat voor: Active Electronically Scanned Array.

Deze radar kan voorwerpen zoals drones, vliegtuigen en vogels in de lucht onderscheiden. Met dit project wil Thales de radar goedkoper maken en de verschillende toepassingen bewijzen, zoals weerkundige voorspellingen en waarneming van ruimtelijk gedrag van mensen en dieren. Dit kan belangrijk zijn voor de veiligheid van het luchtverkeer.

Een ander voorbeeld is het project ‘ProKris’, ingediend door IPSS Engineering (Wageningen). Wageningen Universiteit heeft bij de suikerraffinage een verbetering van een stap in het proces ontdekt, waarmee het raffinageproces duurzamer, goedkoper en kleinschaliger kan worden uitgevoerd.

Met een mobiele installatie ter grootte van een zeecontainer is het mogelijk suikerbieten bij de boer op het land te verwerken tot biologische suiker. Ook wint de installatie uit allerlei andere suikerhoudende reststromen verschillende soorten suikers, zoals sucrose, fructose, lactose, xylose terug. IPSS Engineering wil de nieuwe procestechnologie in de praktijk optimaliseren met een testopstelling en een prototype.

De Europese Unie, het Rijk en de provincies Overijsel en Gelderland stimuleren deze samenwerking en stellen hiervoor bijna 10 miljoen euro beschikbaar. Inclusief de eigen bijdrage van de bedrijven gaat het om een totale investering van bijna 24 miljoen euro.

Bedrijven en instellingen in Overijssel en Gelderland konden van 1 maart tot 3 mei 2016 hun voorstellen voor grote samenwerkingsprojecten indienen bij het Europese subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020. Er kwamen 17 voorstellen binnen, waarvan er nu 11 van start gaan.