PHYSEE uit Delft wint 500.000 euro in Postcode Lottery Green Challenge

Deze starter heeft een volledig transparant energie-opwekkend glas ontwikkeld, waarmee via het raamkozijn zonlicht, dat normaal op het raam reflecteert, wordt omgezet in elektra.

Trefwoorden: #energie-opwekkend glas, #PHYSEE, #Postcode Lottery Green Challenge, #PowerWindow

Lees verder

Techniek

( Foto: Postcode Lottery Green Challenge )

ENGINEERINGNET.NL - PHYSEE stond in de finale met de PowerWindow, een volledig transparant energie-opwekkend glas. Het systeem kan gerenoveerde bedrijfspanden in 50% van de energiebehoefte voorzien en nieuwe bedrijfspanden tot 100%.

Voor landen met meer zonuren is een variant met getint glas ontwikkeld. De ramen produceren meer energie, houden zonlicht buiten en realiseren direct kostenbesparingen door het energiegebruik van airconditioning te verminderen.

Mede-oprichter Willem Kesteloo wist met dit glas de internationale jury te overtuigen tijdens de finale in Amsterdam. In aanwezigheid van Koningin Máxima kreeg hij een cheque van 500.000 euro overhandigd om zijn groene ondernemersplan verder te ontwikkelen en zijn product op de markt te brengen.

De jury prees de winnaar vanwege de wijze waarop de technologie waarde toevoegt aan een component dat elk gebouw nodig heeft. Het prijzengeld kan het bedrijf helpen de volgende stap te zetten en een marktpositie te verwerven.

De runner-up prijs van 200.000 euro is voor Zhengliang Wu van Green City Solutions uit Duitsland. Dit bedrijf ontwikkelde de CityTree-installatie: een groot vierkant raam van 4 bij 3 meter, dat bekleed is met mos. Het mos zuivert net zoveel lucht als 275 bomen en vereist 99% minder ruimte.

Dit mos eet letterlijk luchtvervuiling en zet dit om in zijn eigen biomassa. Slimme sensoren monitoren de luchtvervuiling; zonnepanelen en opvang van regenwater zorgen voor minimaal onderhoud. Deze ‘boom’ kan steden helpen bij de realisatie van de gewenste luchtkwaliteit waar andere methodes ontoereikend zijn gebleken.

De overige drie finalisten werden dit jaar ook verrast: zij ontvangen elk 100.000 euro. Dit is een eenmalige actie vanwege het tienjarig jubileum van de duurzaamheidswedstrijd.

Ioniqa Technologies heeft een methode ontwikkeld om gemengd PET-afval - onder meer plastic flessen, verpakkingen, kleding, tapijten – te upcyclen tot hoogwaardige grondstof die in kwaliteit en kosten concurreert met de primaire grondstof olie.

Kleurloos PET-afval is al te recyclen, maar het grootste deel van de 54 miljoen ton PET-plastic dat wereldwijd wordt geproduceerd is gekleurd. Hiervan verdwijnt 90% na gebruik in de verbrandingsoven, op de vuilnisbelt of als zwerfvuil in de natuur.

Met de oplossing van Ioniqa wordt alle PET-afval waardevol om te recyclen. Dit leidt tot een enorme CO2-reductie en milieu-ontlasting. De andere twee winnaars waren HomeBiogas uit Israël en de Engelse start-up Steama.co.

In totaal waren er dit jaar 292 inzendingen vanuit de hele wereld. Vijf hiervan bereikten de finale en pitchten hun plan voor de jury, publiek en pers.

Tijdens het evenement is ook het Postcode Lottery Green Challenge Fund gelanceerd. Dit fonds kan investeren in potentierijke winnaars en (oud-)finalisten van de competitie, zodat zij kunnen doorgroeien tot een succesvolle onderneming die écht een verschil in de wereld kan maken.

Vaak is er extra kapitaal nodig om schaalvergroting te realiseren na de marktintroductie. Het risicokapitaal dat nu in de markt beschikbaar is, richt zich voornamelijk op bedrijven die al voorbij de start-up-fase zijn, omdat deze fase te risicovol is voor veel investeerders.

Stichting DOEN, die ook de winnaars begeleidt, beheert het fonds.