Prijs fundamenteel wetenschappelijk onderzoek geneeskunde uitgereikt

Dit jaar gaat de prijs voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde naar wetenschappers Eleonora Leucci en Pieter Mestdagh voor hun onderzoek naar huidkanker.

Trefwoorden: #Eleonora Leucci, #genen, #huidkanker, #Koninklijke Academie voor Geneeskunde, #melanoom, #onderzoek, #Pieter Mestdagh, #prijs fundamenteel onderzoek, #SAMMSON gen, #UGent, #VIB

Lees verder

research

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers dr. Eleonora Leucci (VIB-KU Leuven) en prof. Pieter Mestdagh (UGent) worden hiermee gelauwerd voor hun veelbelovende ontdekking van de rol van het gen SAMMSON bij melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker.

Dit gen maakt deel uit van het ‘niet-coderende RNA’. Tot voor kort werd aangenomen dat dit zogenaamde ‘rommel-DNA’ niet bijdraagt aan de opbouw van het organisme. Maar recente studies tonen aan dat het niet-coderende RNA toch een belangrijke rol speelt bij biologische processen en ziekten, zoals kanker.

Samen legden de onderzoeksgroepen een opmerkelijke link bloot tussen melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, en het gen SAMMSON. Melanoomcellen bleken erg afhankelijk te zijn van dit gen. Verminderden de onderzoekers de aanwezigheid van dat gen, dan stierven de kankercellen snel en massaal af.

De aanwezigheid van het gen zou een uitstekende indicator zijn om huidkanker op te sporen. Om die hypothese te staven (en later gepaste diagnostische methodes te ontwikkelen) is echter meer onderzoek nodig. Ook voor de behandeling van melanoom zijn de resultaten van dit onderzoek veelbelovend.

Hetzelfde UGent-VIB-KU Leuven-team neemt intussen de volgende stap: toxicologische studies, waarbij de mogelijke risico’s van de toekomstige therapie in kaart gebracht worden.


ACHTERGROND
Het onderzoek naar SAMMSON kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de onderzoeksgroep van prof. Chris Marine (VIB-KU Leuven) waartoe Dr. Eleonora Leucci behoort en het team van prof. Pieter Mestdagh (UGent).

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België wil het wetenschappelijk onderzoek in ons land bevorderen. Daartoe reikt zij een 40-tal prijzen uit op het gebied van de medische, biomedische, farmaceutische, diergeneeskundige, antropologische en historische wetenschappen. Deze belangrijke prijzen worden uitgereikt aan wetenschappers die jonger zijn dan 40 en een doorbraak hebben bereikt.