DEME bestelt offshore installatieschip van de toekomst

De 216,5 meter lange ‘Orion’ wordt bij het Chinese COSCO gebouwd tegen 2019 en zal deel uitmaken van de vloot van GeoSea.

Trefwoorden: #DEME, #dual fuel, #GeoSea, #Liebherr, #LNG, #offshore, #schip

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Dit ‘next generation’-schip combineert een ongezien laadvermogen met buitengewone hefhoogtes en groene technologie. Het zal aan de slag gaan bij de installatie/ontmanteling van de grootste offshore windparken, de olie- en de gasindustrie.

Het schip pakt alles samen zo’n 44,180 kW. De kraan heft 3.000 ton naar 50 m en tilt ladingen hoger dan 170 m. De kraan -HLC (Heavy-Lift Crane) 295000- is de grootste die Liebherr ooit ontwikkelde. Hij wordt in Rostock gebouwd. Er worden ook nog twee Liebherr RL-K 4200 knikarm-laadkranen meegenomen en Liebherr levert ook een offshore kraansimulator. De toestellen worden in de lente van 2019 geleverd.

Dank zij het ruime dek neemt het schip de zwaarste monopijlers, jackets, windturbine componenten en structuren in één enkele vaart mee. De ‘Orion’ mikt dan ook op de volgende generatie ‘reuzenturbines’.

De ‘Orion’ heeft DP3 (Dynamic Positioning 3) - het kan automatisch op koers of positie blijven en zijn systemen hebben de grootste redundantiegraad - en wordt voorzien van ‘dual fuel’ motoren die ook op LNG lopen. Het schip zal de restwarmte van zijn uitstootgassen en koelwateren recupereren en in elektriciteit omzetten. Het schip komt met een Green Passport en Clean Design Notation dat aangeeft dat het schip op een duurzame manier ontworpen werd en gebruikt zal worden.

De Orion, die een crew heeft tot 131 mensen, is een serieuze opstap vergeleken met typische jack-up schepen van 135 m en kranen die tot 900 ton heffen.