Circa 60 miljoen euro van NWO voor drie onderzoeken van TU Delft

De financiering van deze programma's, de Synthetische Cel, Organs-on-a-Chip en Quantum Software, komt uit het Zwaartekracht-programma, dat een budget heeft van 112,8 miljoen euro.

Trefwoorden: #NWO, #onderzoek, #Organs-on-a-Chip, #Quantum Software, #Synthetische Cel, #TU Delft, #Zwaartekracht-programma

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL - NWO heeft de toekenningen binnen het Zwaartekracht-programma bekendgemaakt. Minister Bussemaker stelt in totaal 112,8 miljoen euro beschikbaar via het Zwaartekracht-programma, met als doel Nederlands onderzoek dat tot de wereldtop behoort te stimuleren.

De TU Delft neemt deel aan drie programma’s, waarbij in totaal bijna 60 miljoen euro is gemoeid. De programma’s gaan over: de Synthetische Cel (TU penvoerder), Organs-on-a-Chip en Quantum Software.


Meer over de programma's:
Synthetische Cel

Het Nederlandse onderzoeksconsortium BaSyc gaat de uitdaging aan om een kunstmatige biologische cel te bouwen. Het bouwen van een kunstmatige biologische cel is één van de grote wetenschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw.

‘Het BaSyC-consortium wil biomoleculaire bouwstenen combineren en een autonome, zelfreproducerende cel bouwen: eentje die zichzelf in stand kan houden, kan groeien en zich reproduceren’, zegt coördinerend wetenschapper prof. dr. Marileen Dogterom, hoofd van de afdeling BioNanoscience van de TU Delft.

BaSyC (Building a Synthetic Cell) is een gezamenlijk project van TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen, VU Amsterdam, Wageningen University & Research, Radboud Universiteit Nijmegen en AMOLF.

Organs-on-chips
Miniatuurorganen van patiënten maken en hierin bestuderen hoe ziektes zich ontwikkelen en behandeld kunnen worden. Dat willen onderzoekers van het LUMC, de Universiteit Twente (UT), UMCG, TU Delft en het Hubrecht Instituut de komende tien jaar bereiken met de Zwaartekrachtsubsidie.

De focus ligt op hart-, hersen-, darm- en bloedvatcellen, die men kweekt uit stamcellen van patiënten met bepaalde aandoeningen. Deze cellen vormen vervolgens de basis voor de ‘chiporganen’ die net zo functioneren als organen in het menselijk lichaam. Op deze manier kan precies worden nagebootst wat er in die organen misgaat bij bepaalde aandoeningen.

De gekweekte miniatuurorganen vormen een goed alternatief voor dierproeven. Men denkt bovendien dat sommige effecten en bijwerkingen van nieuwe medicijnen beter en sneller kunnen worden getest en voorspeld in ‘organs-on-chips’.

Quantum Software
Het Quantum Software Consortium zal software voor kleine quantumcomputers en een quantuminternet ontwikkelen en implementeren. Het consortium is een samenwerking tussen informatici, wiskundigen en natuurkundigen van QuSoft, CWI, Universiteit Leiden, QuTech, TU Delft, UvA en VU.

Quantumtechnologie werkt met quantumbits, die in tegenstelling tot conventionele bits die 0 of 1 zijn, 0 en 1 tegelijk kunnen zijn. Dit fundamentele verschil opent de deur voor ongekende berekeningen, maar maakt ook dat je deze computers op een heel andere manier moet bouwen en programmeren dan de gewone computer.