Covestro slaagt er in aniline te winnen uit biomassa

Aniline (chemische basisstof) kan nu uit biomassa worden gewonnen. Een onderzoek naar het gebruik van plantaardige grondstoffen voor de productie van kunststoffen zorgde voor een doorbraak.

Trefwoorden: #aniline, #biomassa, #Covestro, #kunststof

Lees verder

Techniek

( Foto: Covestro )

ENGINEERINGNET.BE - Tot nu toe werden alleen fossiele grondstoffen gebruikt voor de productie van aniline, dat een belangrijke rol speelt in de chemische industrie en als grondstof dient voor talloze producten.

Na het succes in het laboratorium wil Covestro het nieuwe procedé nu verder ontwikkelen met partners uit de industrie en onderzoekswereld. Een eerste stap bestaat erin het procedé op grotere schaal toe te passen in een proefinstallatie met als uiteindelijke doel de productie van aniline uit biomassa op industriële schaal mogelijk te maken.

Wereldwijd wordt jaarlijks ongeveer 5 miljoen ton aniline geproduceerd en het totale volume neemt op jaarbasis nog met gemiddeld 5% toe. Met een productiecapaciteit van ongeveer één miljoen ton is Covestro een van de belangrijkste producenten. Het bedrijf heeft aniline nodig voor de productie van polyurethaan-hardschuim, een uiterst efficiënt isolatiemateriaal voor gebouwen en koelsystemen.

Momenteel wordt aniline verkregen uit benzeen, een grondstof afgeleid van aardolie. Maar in de plaats daarvan kan suiker gebruikt worden, dat al op industriële schaal wordt gewonnen uit bijvoorbeeld maïs, stro en hout.

In het nieuw ontwikkelde procedé wordt een micro-organisme gebruikt als katalysator om de industriële suiker eerst om te zetten in een voorproduct voor aniline. In een tweede stap wordt dan aniline afgeleid via chemische katalyse.

Het chemische bedrijf werkt hiervoor samen met de universiteit van Stuttgart, het CAT Catalytic Center van de RWTH Universiteit Aken (beide in Duitsland) en Bayer AG aan de verdere ontwikkeling van het procedé.

Het langlopende onderzoeksproject zal gedurende tweeënhalf jaar gefinancierd worden door het gespecialiseerde agentschap voor hernieuwbare grondstoffen FNR (Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe e.V.), een projectbureau van het Duitse ministerie van Landbouw en Voeding (financieringscode: 22010215).


Op de foto:
Projectmanager Dr. Gernot Jäger (in het midden) test met zijn team (Dr. Swantje Behnken, links, Dr. Wolf Kloeckner, rechts) het proces op grotere schaal.