UV-Robot (bijna) in de serre

Het Proefcentrum Hoogstraten demonstreerde een prototype van de UV-Robot die mettertijd autonoom door de rijen hangende aardbeien zal rijden om met een UV-behandeling 'witziekte' bestrijden.

Trefwoorden: #Interreg, #Octinion, #Proefcentrum Hoogstraten, #Sint-Kathelijne-Waver, #UV-lamp, #UV-Robot

Lees verder

research

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De toepassing en de 'UV-robot' zelf worden nu verder ontwikkeld in het kader van het gelijknamige Noord-West Europees Interreg-project, dat loopt van februari 2018 tot oktober 2021 en 2,306 miljoen euro steun verleent aan de deelnemende partijen.

Doel is het opsporen van ziektedruk (o.a. van witziekte bij aardbeien) met elektronische neuzen in serres, het automatisch toedienen van de juiste doses ultravioletlicht (UV van het type C) aan planten om uiteindelijk residu-arm te telen, m.a.w. zo weinig mogelijk fungi- en insecticiden in te zetten.

In 2010 was al vastgesteld dat het gebruik van UV-bestraling op aardbeiden een impact heeft op witziekte (meeldauw). Met het nieuwe project wordt nu ook het aspect automatisering van de behandeling uitgewerkt. Het inzetten van het UV-licht moet bovendien geïntegreerd worden met de algehele strategie van de teler.

Wat is het effect van de bestraling, niet alleen op de schimmels maar ook op de planten zelf en op de ‘nuttige insecten’ die bij bepaalde teelten worden ingezet? Wat is het effect op plagen zoals spint, bladluis en vliegen? Wat is het effect op ziekten zoals botrytis of grauwe schimmel? En hoe doseer je het UV-licht?

Het autonome voertuig draagt een rack mee met langs weerszijden vier UV-buislampen met reflectoren op verschillende hoogtes. In het project gaat het er om de UVC-belichting te optimaliseren. Wat is de optimale dosis? Is de toepassing ’s nachts efficiënter? De acht lampen van elk 120 Watt (samen 1.280 W) hebben een opwarmtijd maar schijnen daarna langere tijd op een vaste sterkte.

Door de snelheid van het platform doorheen het gewas te variëren kan de stralingsdosis geregeld worden voor het bestrijden van witziekte voor aardbeien en andere teelten. Het gaat in Hoogstraten alvast om aardbeien, tomaten en paprika. Sint-Kathelijne-Waver focust op sla en komkommer. Het Engelse Stockbridge zal de technologie inzetten op basilicum.

“Het project wil ook de businesscase doen kloppen”, zegt Tom Coen, CEO van het mechatronicabedrijf Octinion uit Heverlee dat de demorobot ontwikkelde. Daarin zijn de lampen een cruciale want dure component. Bovendien hebben ze een beperkte levensduur. Er wordt gerekend op een 2.000 uren.

“Maar op dit ogenblik zijn ze end-of-life na 50 keer aan- en uitschakelen.” Het moet duidelijk beter wil men rendabel zijn. Lampen, batterijtypes, laadstrategieën…. dienen nog finaal gekozen te worden. Het is de bedoeling met bakensturing te werken (ultra-breedband), maar het kan ook met encoders.

Er komt een sensor op de robot zodat die op elk ogenblik gelokaliseerd kan worden. Eerder ontwikkelde Octinion ook al een automatische aardbeienplukker op basis van zijn autonome Dribble-platform. “Die is nu in de laatste ontwikkelingsfase.”

Het bedrijf krijgt in het project zes toestellen te bouwen. “De grote uitdaging wordt de prijszetting”, verwacht Coen. De kostprijs per uur van de lampen.


ACHTERGROND
Er zijn vier INTERREG-projecten goedgekeurd voor praktijkonderzoek in de land- en tuinbouw met een totaal budget van meer dan 13 miljoen euro waarvan 4,83 miljoen geïnvesteerd wordt in de provincie Antwerpen.

Het gaat in concreto om 2,6 miljoen euro EU-subsidie en 700.000 euro provinciale hefboom/cofinanciering. Innovatieve technologieën worden hiermee ontwikkeld en uitgetest. Naast UV-Robot gaat het om de volgende projecten:

Grow! Is een Vlaams-Nederlands Interreg-project dat met een budget van 3,4 miljoen euro loopt tot december 2021. Het gaat er om sensoren, monitoren, plantprocessen, klimaar, voeding, pathogenen, datanetwerken. Zijn betrokken o.a. imec, TNO, KUL, UA, Proefcentrum Hoogstraten,…

Glitch, eveneens een Vlaams-Nederlands project, steekt in juni van wal en loopt tot mei 2021 op 4,3 miljoen euro. Het proefstation Sint-Katelijne-Waver is coördinator. Het gaat er om energie-efficiënte teeltsystemen en technologieën te ontwikkelen. Denk: energieschermen, gebruik van laagwaardige warmte, dampwaterpompen, belichtingstechnieken,…

HortBlueC ging in februari van start en loopt tot oktober 2021 met 3,353 miljoen euro. De focus hier is duurzame teeltsubstraten, serreverwarming en CO2-bemesting… Gebruik zal gemaakt worden van restproducten zoals chitine en biochar.