ESA en NASA willen bodemmonsters van de planeet Mars ophalen

Het plan is om tijdens de eerste missie van NASA's Marsrover in 2020 gedurende een verkenning van de planeet tot 31 busjes met bodemmonsters te vullen, die later kunnen worden opgehaald.

Trefwoorden: #bodemmonsters, #ESA, #ExoMars-rover, #Mars, #NASA, #NASA's Marsrover, #planeet

Lees verder

research

( Foto: NASA - bodem op Mars )

ENGINEERINGNET.BE - De ruimteagentschappen van Europa en de VS (ESA en NASA) hebben een intentieverklaring ondertekend, waarin ze afspreken om naar mogelijkheden te zoeken om bodemmonsters van de planeet Mars op te halen.

Voorgaande missies naar Mars hebben oude stroombeddingen aangetoond en de juiste omstandigheden waaronder microbieel leven mogelijk zou zijn geweest. Bodemmonsters zouden meer kennis kunnen geven over potentieel leven aldaar.

De eerste missie, uit te voeren door de nieuwe Marsrover van NASA, staat al in de startblokken. Deze rover wordt in 2020 gelanceerd en zal tijdens een verkenning van de planeet 31 busjes met bodemmateriaal vullen, die later kunnen worden opgehaald.

Bij de tweede missie zou een kleine Marsrover de busjes met bodemmonsters kunnen inzamelen en in een kleine lanceerraket laden, die het materiaal vervolgens in een baan om Mars brengt.

Een derde missie zou bestaan uit een ruimtesonde die de bodemmonsters ophaalt en terugbrengt naar de aarde. Landing zou moeten plaatsvinden in de Verenigde Staten, waar de bodemmonsters gelijk in quarantaine worden geplaatst.

De bodemmonsters zullen dan voor een analyse naar verschillende innovatieve laboratoria worden gebracht, zodat de resultaten onafhankelijk van elkaar zijn te verifiëren. Ook is het de bedoeling dat de bodemmonsters opnieuw worden geanalyseerd zodra technieken in laboratoria zijn verbeterd.

De ondertekening van de intentieverklaring vond plaats tijdens de ILA Berlin Air Show. De resultaten van het verkennende onderzoek naar de haalbaarheid van dit scenario zullen in 2019 worden gepresenteerd.

ESA’s ExoMars-rover cirkelt al rond Mars voor onderzoek. In 2020 zal deze ExoMars-rover op Mars landen en tot twee meter diep in de bodem boren om naar sporen van leven te zoeken.

Deze bevindingen kunnen helpen besluiten welke bodemmonsters geschikt zijn voor opslag en om naar de aarde te brengen.