Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Trefwoorden: #brandstof, #chemicaliën, #CO2, #E2C project, #ECN, #Interreg 2 Seas, #TNO, #TU Delft, #Universiteit Antwerpen, #Universiteit van Exeter, #Universiteit van Lille, #VITO, #VoltaChem

Lees verder

Nieuws

( Foto: VoltaChem )

ENGINEERINGNET.BE - Er is een sterke behoefte ontstaan tussen deze landen om fluctuaties in het aanbod van elektra op te vangen, die ontstaan door de grote groei van windenergie op zee. Tegelijk bevindt zich in deze landen een zware industrie die de CO2-uitstoot zal gaan verminderen en processen moet verduurzamen.

Beide problemen zijn op te lossen door CO2 om te zetten naar chemicaliën en brandstoffen met behulp van hernieuwbare energie. In het kader van het nieuwe project worden twee proefinstallaties gebouwd die de mogelijkheden van deze zogeheten Power-2-X-technologieën laat zien.

Het project is per 1 juli gestart, met een looptijd van 3,5 jaar. Het wordt gefinancierd door Interreg 2 Seas, en heet 'Electrons to high value chemical products', ofwel E2C project.

Eén proefinstallatie zal gericht zijn op de indirecte omzetting van CO2 naar brandstoffen, met behulp van duurzaam opgewekte waterstof. Deze mobiele eenheid moet het potentieel aantonen voor het opslaan van pieken in de duurzame elektriciteitsvoorziening in vloeibare brandstoffen. Dit is vooral interessant voor industriële havenclusters.

De andere proefinstallatie richt zich op de directe elektrochemische omzetting van CO2 naar de chemicaliën CO en mierenzuur, door hernieuwbare elektra in te zetten.

Na voltooiing zullen beide proefinstallaties beschikbaar komen voor open innovatieprojecten in een ‘Centre of Excellence’. Dit internationale innovatieplatform, geleid door VoltaChem en CO2Chem, is bedoeld om verdere opschaling te realiseren.

TNO, ECN en VITO richten zich op het geschikt maken van de technologieën voor de proefinstallaties. TU Delft, Universiteit Antwerpen, Universiteit van Exeter en Universiteit van Lille ontwikkelen onder meer innovaties voor deze technologieën.

Verder geven 29 bedrijven uit de high-tech, energie en chemie advies waar het gaat om technologie of het ontwikkelen van een businesscase.