Vrijstelling van minimumprijsregeling voor Chinese fabrikant van PV-modules

LONGi Solar, fabrikant van monokristallijne hoogrendementsmodules, wordt door de Europese Commissie vrijgesteld van de verplichte minimumprijsregeling voor fotovoltaïsche modules.

Trefwoorden: #China, #EU, #importheffingen, #LONGi Solar, #monokristallijn PERC, #PV, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - De uitzonderingsregeling geldt voor de modules die het bedrijf in zijn verticaal geïntegreerde fabriek in Kuching (Maleisië) bouwt.

Daar worden zowel ingots, cellen, wafers als modules geproduceerd. De modulefabriek werd midden vorig jaar operationeel en heeft een capaciteit van 500 Megawatt (MW).

De fabriek in Kuching gebruikt vooral hydro-energie bij de productie. De modules uit de Maleisische fabriek kennen dan ook een bijzonder lage CO2-voetafdruk.

LONGi Solar, dat deel is van het Chinese LONGi concern, is een van de grootste fabrikanten van zonnepanelen met een wereldwijde productiecapaciteit van 6,5 Gigawatt (GW) die tegen eind 2018 doorgroeit naar 12 GW. Vorig jaar investeerde het bedrijf meer dan 150 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling (6,8% van de omzet) om de capaciteit van zijn panelen nog te verhogen.

LONGi Solar specialiseerde zich in de monokristallijne PERC-technologie. Vorig jaar, op de Intersolar Europe-beurs in München, liet het o.a. een p-type mono PERC bifaciale dubbelglasmodule zien die een efficiëntie haalt van 20,66%.

Li Zhenguo, de voorzitter van LONGi, gaf toen mee dat het bedrijf die module binnen de twee jaar tot zijn standaardproduct wou maken. In juli sprak hij in Berlijn nog op de China-Germany Economic and Technical Cooperation Forum.

De LONGi Groep, met HQ in Xi’an (China), heeft vestigingen in Japan, Europa, Noord-Amerika, Indië, Maleisië, Australië en Afrika.


(LONGi Solar)

ACHTERGROND
Vijf jaar geleden -in 2013- legde de EU-Commissie een minimumimportheffing voor Chinese zonnepanelen op als een anti-dumpingmaatregel. Nadat de Commissie ze vorig jaar al verlaagde, zouden de importheffingen op kristallijn silicium zonnecellen en zonnepanelen uit China per 3 september 2018 vervallen maar daarover heerst er nu blijkbaar toch enige onzekerheid.

De VS stelde begin dit jaar eigen importheffingen op Chinese PV-cellen en -modules. De importheffingen -tot bijna 50%- maakten de Chinese panelen wel duurder maar wisten de afbouw van de Europese PV-productie niet echt te remmen…

De hogere paneelprijzen hinderden hier hooguit de groei van de zonne-energie. Die prijzen zijn ondertussen verder gezakt omdat de panelen efficiënter werden.