Groene waterstof alleen rendabel bij hoge gasprijzen en streng beleid

De Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat groene waterstof pas rendabel wordt bij een langdurig hoge aardgasprijs en als bedrijven over hun gebruik van aardgas een hogere heffing betalen.

Trefwoorden: #aardgas, #CO2, #elektra, #Gasunie, #heffing, #klimaatbeleid, #Machiel Mulder, #Noord-Afrika, #prijs, #rendabel, #Rijksuniversiteit Groningen, #TenneT, #transport, #waterstof, #windparken

Lees verder

research

( Foto: malp - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Groene waterstof wordt gemaakt via elektrolyse met hernieuwbare stroom. Onderzoekers van de Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen (RUG) berekenden dat deze waterstof rendabel is wanneer de prijs voor elektra de komende decennia lager is dan 20 euro/MWh.

De afgelopen tien jaar bedroeg de prijs van elektriciteit echter gemiddeld 45 euro/MWh. Nu wordt vaak gesteld dat de elektriciteitsprijs in de toekomst daalt vanwege het groeiende aanbod hernieuwbare energie van windmolens en zonnepanelen.

Machiel Mulder, hoogleraar Regulering van Energiemarkten aan de RUG, zet hier vraagtekens bij: "Investeringen in hernieuwbare energie worden alleen gedaan wanneer de stroomprijzen hoog genoeg zijn om ze terug te verdienen. De stroomprijs zal op langere termijn dus niet lager worden dan het niveau dat nodig is om die investeringen terug te verdienen."

Verder moet voor een doelmatig klimaatbeleid de prijs voor CO2-uitstoot omhoog. Stijgende CO2-prijzen betekenen dat de stroomprijzen ook stijgen, omdat de stroomprijs grotendeels nog wordt bepaald door de kosten van gascentrales, waaronder de prijs van CO2-uitstoot.

Onlangs presenteerden netbeheerder TenneT en de Gasunie een rapport over de rol die waterstof kan spelen om stroom vanaf windparken op zee naar het vaste land te transporteren.

Mulder: "Op zee kun je alleen waterstof maken wanneer het waait, dus is de bezettingsgraad van de waterstofinstallaties laag. Deze methode wordt pas rendabel als de investeringskosten van zowel elektrolyse als hernieuwbare stroom fors zijn gedaald."

Ook de productie van groene waterstof in Noord-Afrika voor Europa heeft geen nut, omdat de kosten van transport veel te hoog zijn.

Blauwe waterstof (gemaakt op basis van aardgas, waarbij de CO2 wordt afgevangen) biedt mogelijk een alternatief. Bij lage gasprijzen zijn de productiekosten van blauwe waterstof ook laag.

Bij een CO2-prijs van minimaal 30 euro is het rendabel om CO2, dat vrijkomt bij de productie van waterstof uit aardgas, op te vangen en op te slaan. Blauwe waterstof is dan goedkoper dan de zogenoemde grijze waterstof, waarbij CO2 niet wordt opgevangen.