Qinetiq Space neemt nieuwe cleanroom van 450m² in gebruik (+fotoreportage)

Naast de bestaande bedrijfsgebouwen in Kruibeke, in een vroegere koffiebranderij, opende Qinetiq Space eind vorige week zijn nieuwe lokalen en vooral een veel grotere cleanroom.

Trefwoorden: #cleanroom, #CSB, #ESA, #Frank De Winne, #IBDM, #ISS, #Kuka, #Qinetiq Space, #ruimte, #satelliet, #Verhaert

Lees verder

research

ENGINEERINGNET - De investering van 3,5 miljoen euro realiseerde een ruimteverdubbeling die tegelijk zorgt voor een veel grotere flexibiliteit.

Het ruimtevaartbedrijf, dat er een honderdtal medewerkers telt, kan voortaan niet alleen grotere satellieten door het sas binnen- en buitenrijden, maar ook meerdere componenten en subsystemen tegelijk monteren bij een reinere ISO-klasse.

“De beperkte bouwtijd, van november tot juni, was een uitdaging”, gaf projectverantwoordelijke Piet Rosiers mee bij Qinetiq dat voortaan beschikt over een cleanroom van 450 m² van ISO 7 bij een hoogte van 5,5 m. Een opstapje van de twee vroegere kleinere ISO 8 cleanrooms van 90 m² en 80 m² bij een hoogte van 3 m. Die zullen gedecommissioneerd worden.

In de nieuwe ruimte is onder een kunststoftent van zo’n 4 m bij 4 m nog een hogere klasse 5 te halen. Er staat ook een flowbank waarin optica zal behandeld worden.

De cleanroom staat onder een overdruk van 20 pascal. Het sas onder een overdruk van 10 pascal. Bouwer was CSB (Cleanroom Systems Belgium) -nu Jansen Cleanrooms- uit Oudsbergen (Meeuwen-Gruitrode).

Niet alleen de grote ruimte is atypisch maar ook de ‘energetische’ aanpak. Een kleine luchtgroep voert verse lucht aan terwijl het overgrote merendeel over filterfaneenheden gerecycleerd wordt. De ruimte is ontworpen om er tot met 15 mensen tegelijk aan de slag te zijn.

In de cleanroom wordt enkel overdag gewerkt. ’s Nachts zijn er dan ook minder luchtwisselingen nodig. Op die manier behoudt men met de minste energieconsumptie vochtigheidsgraad en temperatuur stabiel.

In de aangrenzende ruimte beweegt een grote, luidzoemende Kuka-robot achter een veiligheidstraliewerk. De machine simuleert hoe koppelmodules elkaar naderen, docken en vergrendelen.

Deze IBDM’s (International Berthing and Docking System) worden ontworpen en gebouwd door Qinetiq volgens de internationale systeemstandaard maar wat hen uniek maakt is hun ‘low impact’ die zorgt voor een zachte of ‘behoedzame’ koppeling die concullega’s missen.

In de nieuwe bureaus kwam airco, die in de oudere gebouwen ontbrak, en een degelijke verlichting. Een wens van de werknemers. “We informeerden hen regelmatig en bezorgden hun ook beelden van hoe het zou worden.”

Tijdens de opening lichtte ruimtevaarder Frank De Winne, die bij ESA verantwoordelijk is voor het ISS en de cosmonauten, toe waar ESA het komende decennium naartoe wil: rond de aarde en daar voorbij, de maan én Mars.


(foto’s: LDS)

ACHTERGROND
Qinetic Space heette voorheen Verhaert Space dat al sinds 1988 Europese ruimte-experimenten en -satellieten bouwde en ook actief was in het ISS ruimtestation programma. In 2005 nam het Britse Qinetiq Group de meeste aandelen over. Het bedrijf opereert nu als systeemintegrator, vooral voor ESA-projecten, o.a. de Proba-satellieten.


Foto-impressie:
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Frank De Winne (links)

Frank Monteny, Belspo (links) - Paul Verhaert, QinetiqSpace (rechts)

IBDM testen (links) - Processor board (rechts)

IBDM grendel (links) - IBD latch (rechts)