Investering van 250.000 euro in Nederlandse oplaadtegel e-bikes

Het Delftse bedrijf Tiler ontwikkelde een innovatieve oplaadtegel waarmee e-bikes en andere lichte elektronische voertuigen zoals e-cargobikes en e-steps draadloos worden opgeladen.

Trefwoorden: #e-bike, #inductie, #oplaadinfrastructuur, #opladen met inductie, #Tiler, #TU Delft

Lees verder

Techniek

( Foto: Tiler )

ENGINEERINGNET.BE - De e-bike wordt steeds populairder, maar een duurzame en gebruiksvriendelijke laadinfrastructuur ontbrak tot nog toe.

Voor de opschaling en doorontwikkeling van de oplaadtegel ontvangt Tiler nu van het Nederlandse investeringsfonds UNIIQ een investering van 250.000 euro.

Dit innovatieve systeem, met opvallend lage aanschaf- en onderhoudskosten, heeft veel voordelen ten opzichte van bestaande alternatieven. Dockingstations en e-bike-laadpalen zijn een stuk duurder, vatbaarder voor vandalisme en nemen meer ruimte in op straat.

Ook aan het opladen via een stopcontact kleven nadelen. Zo heeft elk merk zijn eigen adapter, die bovendien gevoelig is voor kabelbreuken en corrosie. Vanwege ontploffingsgevaar verbieden steeds meer bedrijven het binnen opladen van fietsaccu’s.

Daarom werd gezocht naar een duurzame, gebruiksvriendelijke en betaalbare laadinfrastructuur voor de snel groeiende vloot van e-bikes. Deze tegel biedt hiervoor uitkomst.

De oplaadtegel werkt via inductie en ligt net als een stoeptegel in de grond. Het opladen begint automatisch wanneer een fiets met compatibele standaard op de tegel wordt geplaatst.

Een bijbehorend softwareplatform voor fleet management maakt het in de toekomst mogelijk om beschikbaarheid en oplaadstatus te bekijken, te reserveren en te betalen. Daarnaast faciliteert het platform ook de koppeling met klantsystemen, het gebruik van een app en GPS cloudlock voor extra beveiliging.

Na een succesvolle test van het prototype wordt op korte termijn de eerste oplaadtegel bij pilotklant Rotterdam Ahoy geïnstalleerd. In de zomer wordt de productie van de tegels opgestart en in september 2020 zal de eerste batch op de markt verkrijgbaar zijn.