Via bio-energie met CO2-afvang en -opslag klimaatdoelen halen

Grootschalige inzet van bio-energie met CO2-afvang en -opslag in de hele 21e eeuw kan de huidige CO2-emissie wegwerken. Maar dat leidt tot enorm landbeslag, aldus Nederlandse onderzoekers.

Trefwoorden: #afvangst, #atmosfeer, #BECCS, #bio-energie, #biomassa, #CO2, #computermodel, #klimaatdoelen, #landbeslag, #Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving, #opslag, #Radboud Universiteit, #UUtrecht

Lees verder

research

( Foto: ricochet64 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het Klimaatakkoord van Parijs heeft tot doel de stijging van de wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder de 2°C.

Sommige wetenschappelijke scenariostudies gaan er van uit dat bio-energie met CO2-afvang en -opslag (BECCS) een bijdrage kan leveren aan het halen van deze doelen, maar dit is omstreden.

Tijdens de groei van biomassa voor bio-energie wordt CO2 vastgelegd. Door na verbranding CO2 af te vangen en op te slaan, kan BECCS theoretisch deze CO2 ook weer uit de atmosfeer verwijderen.

Het resultaat van BECCS hangt echter ook af van de CO2-emissie die ontstaat bij de verwerking, het transport en de productie van biomassa.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit Utrecht konden bij de evaluatie van het wereldwijde potentieel van BECCS uit houtachtige biomassa gebruikmaken van een uniek computermodel dat met al deze factoren rekening houdt.

Onderzoeker Steef Hanssen legt uit: 'Bij evaluatie over de komende 30 jaar is het wereldwijde potentieel van BECCS beperkt tot 28 EJ per jaar voor elektra met negatieve emissie, waarmee per jaar 2,5 Gton CO2 wordt vastgelegd.'

'Over de hele eeuw kan het potentieel veel groter zijn: zelfs tot 220 EJ per jaar en 40 Gton CO2 per jaar. Dit is ongeveer hetzelfde als de huidige emissie.'

'Als de oorspronkelijke biomassa ook wordt gebruikt om bio-energie te produceren, of voor hout of papier in andere sectoren, neemt het vast te leggen potentieel BECCS-elektra sterk toe, van 2,5 tot tussen 5,9 en 11 Gton CO2 per jaar.'

Volledig wereldwijde implementatie van BECCS voor het behalen van de klimaatdoelen leidt echter tot grote vraag naar land, wat mogelijk concurreert met gebruik van land voor voedselproductie.

In de meest extreme gevallen is in het jaar 2100 zo'n 0,8 tot 2,4 miljard hectare land nodig voor het verbouwen van gewassen voor BECCS. Dit komt overeen met 5-16% van het totale landoppervlak op aarde.

Detlef van Vuuren (Universiteit Utrecht en PBL): 'Beleidsmakers moeten daarom goed kijken naar andere opties voor verlaging van emissies, zoals veranderingen in leefstijl en andere bronnen van hernieuwbare energie. Alleen dan kunnen we de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de verwijdering van CO2 bereiken waar we met het Parijsakkoord naar streven.'

Voor veel andere experts is de inzet van biomassa voor energie echter omstreden, omdat het nu al leidt tot illegale houtkap in beschermde bossen in landen waar nauwelijks wetgeving en controle op dit punt is.