Nieuw centrum ter ondersteuning van atmosferisch onderzoek

ACTRIS is onlangs opgericht als een Consortium voor Europese onderzoeksinfrastructuur voor geavanceerde gegevens en diensten op het gebied van atmosferisch onderzoek.

Trefwoorden: #atmosfeer, #duurzaam, #infrastructuur, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: BIRA )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Commissie heeft het langverwachte besluit genomen om de onderzoeksinfrastructuur voor aerosolen, wolken en spoorgassen, genaamd ACTRIS, op te richten.

Zeventien landen, waaronder België, Nederland, Duitsland en Frankrijk, bundelen hun middelen om toegang te verlenen tot een breed scala van technologieën, diensten en middelen op het gebied van de atmosferische wetenschap.

Lid zijn van ACTRIS betekent dat dit land de strategie kan helpen vormgeven, kan deelnemen aan missiegericht onderzoek en zich kan aansluiten bij de gezamenlijke stem van ACTRIS in de voorhoede van de Europese wetenschap en het onderwijslandschap van atmosferisch onderzoek.

Martine De Mazière, nationale contactpersoon voor ACTRIS-België: "Onze atmosferische monitoringactiviteiten vanop de grond en de daarmee samenhangende expertise kunnen nu worden geïntegreerd in een Europees consortium. Onze onderzoekers en industrie kunnen zo op een goed gecoördineerde manier putten uit de ruime ervaring van het ACTRIS-netwerk."

De ACTRIS-faciliteiten vormen de grootste infrastructuur voor atmosferisch onderzoek ter wereld. Gebruikers krijgen open toegang tot instrumenten, expertise, opleidingsmogelijkheden en gegevensbeheerdiensten.

De kerncomponenten van ACTRIS zijn de nationale faciliteiten, die bestaan uit meetstations en mobiele waarneeminstallaties of simulatiekamers in Europa en op geselecteerde wereldwijde locaties, en de centrale faciliteiten, die van fundamenteel belang zijn voor het verstrekken van geharmoniseerde gegevens van hoge kwaliteit.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie leidt het centrum voor de detectie van reactieve sporengassen, geheten CREGARS. Ook beheren Belgische onderzoekers verschillende nationale faciliteiten, in België (Ukkel, Vielsalm) en in het buitenland (op Reunion-eiland in samenwerking met Frankrijk en op Jungfraujoch in Zwitserland).

Zij exploiteren ook een mobiel platform tijdens meetcampagnes. De duurzame toegang tot en gebruik van deze infrastructuur en expertise zal de Belgische onderzoeksinspanningen stevig verankeren in een sterk Europees kader.

Finland huisvest de statutaire zetel en beheert de algemene coördinatie van ACTRIS. Italië beheert de toegang tot de ACTRIS-diensten.