3DExperience World 2023 (slot): Bring your own

Drie ingenieurs, die afstudeerden aan de Georgia Tech hogeschool waren zo gefrustreerd met de 3D-muizen waarmee ze moesten ontwerpen dat ze december 2020 een bedrijf, CADe, oprichtten om daar iets aan te verhelpen.

Trefwoorden: #3D, #3DExperience World, #app, #CAD

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De leercurve was té steil. Het duurde allemaal te lang. Dus bedachten ze een intuïtievere oplossing om sneller te ontwerpen.

Het werd een app, een plug-in, die op de smartphone (iOS en Android) of iPad geïnstalleerd wordt en extra manieren biedt om modellen in SolidWorks te manipuleren

En dat alles met bewegingen waarmee de gebruiker gewoon is te werken op de eigen smartphone. De vinger over het aanraakscherm schuiven (drag) zal het CAD-model in zijn 3D-ruimte roteren.

Met twee vingers ‘pinchen’ om in- en uit te zoomen. Een dubbele tap om te hercentreren,… De gebruiker kan zelf ook verschillende hotkeys of slimme toetsen instellen.

Het toestel wordt met de computer geconnecteerd via het energiezuinige Bluetooth Low Energy (BLE). De ontwerpers van CADe rekenen op een aardige 20% tijdwinst.

“We besteedden er nachten en weekends aan”, zeggen de jongelui die hun app gratis ter beschikking stellen van onderwijzers/opleiders en studenten. “Zo hebben wij als student ook SolidWorks leren kennen.” Bedrijven betalen maandelijks voor een gebruikerslicentie.

De drie oprichters van CADe werken op verschillende plekken in de VS. Ze ontmoetten elkaar op het event pas voor de tweede keer.

Stereoscherm
Een camera in de lijst van het scherm bepaalt de positie van de ogen van de kijker. Een microlens boven elke pixel van het scherm breekt het beeld vervolgens uit voor elk oog. Snelle sensoren, snelle refresh van het beeld, en een 4K-display zorgen ervoor dat het 3D-beeld er wellicht beter uit ziet dan op de 3D-schermen die pakweg een decennium geleden de markt aftastten.

Met zijn SDK zijn 3D-objecten en omgevingen voor deze schermen te brouwen in Unity en Unreal Engine. Voor wie zijn dit soort ‘immersieve’ schermen bedoeld? Voor ontwerpers, natuurlijk. En chirurgen. Maar ook voor ernstige gamers die geen vizier of smart glasses op het hoofd willen. 

et Sony Spatial Reality Display gaat voor een stevige $3.500 over de toonbank. Straks is er ook een 27 inch versie die $5.000 zal kosten. Let wel, het stereobeeld laat zich enkel door één paar ogen tegelijk zien.

Klik hier voor deel 1. 
Klik hier voor deel 2.
Klik hier voor deel 3.
Klik hier voor deel 4.
Klik hier voor deel 5.