Nieuwe fijnstofmeter op NASA satelliet gaat klimaatmodellen verbeteren

NASA heeft de klimaatsatelliet PACE gelanceerd, met aan boord het Nederlandse meetinstrument SPEXone om de eigenschappen van fijnstof te meten in de atmosfeer.

Trefwoorden: #fijnstof, #klimaat, #meting, #NASA, #satelliet

Lees verder

Nieuws

( Foto: NASA )

ENGINEERINGNET.BE - Fijnstof, of aerosolen, zijn kleine deeltjes in de atmosfeer. Bijvoorbeeld roet, as en woestijnstof. Ze hebben grote invloed op klimaatverandering en luchtvervuiling, maar hun precieze impact is onduidelijk.

Aerosolen kunnen licht weerkaatsen én opnemen, waardoor ze een afkoelende en opwarmende effect hebben op de aarde. Daarnaast beïnvloeden ze het klimaat door hun interactie met wolken.

‘Water kan condenseren op aerosol-deeltjes, waardoor wolkendruppels ontstaan. Als er meer aerosolen zijn, zijn er ook meer wolkendruppels. Dit zorgt ervoor dat wolken meer licht reflecteren. Dat geeft dus een afkoelend effect’, aldus Otto Hasekamp, wetenschapper bij Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON).

Maar wolkendruppels kunnen niet op elk type aerosol ontstaan. Door deze onzekerheden liggen de langetermijn-voorspellingen voor de mondiale temperatuurstijging meerdere graden uit elkaar.

Het nieuwe meetinstrument SPEXone gaat de eigenschappen van aerosolen bepalen, zoals grootte en samenstelling, terwijl een ander instrument op de PACE satelliet het aantal wolkendruppels meet.

Hasekamp: ‘Daarmee verkleinen we de marges in klimaatmodellen en kan de wetenschap een scherpere verwachting maken over wat er gebeurt, gegeven een bepaalde broeikasgasuitstoot.’

Het consortium dat SPEXone heeft ontworpen, gebouwd en getest, bestaat uit SRON en Airbus NL, ondersteund door experts van TNO.

Het Netherlands Space Office heeft een deel van de ontwikkeling van SPEXone gefinancierd, met door de Nederlandse overheid beschikbaar gestelde middelen.