JET-experimenten leveren nieuw energierecord op

De laatste tritiumexperimenten van fusieonderzoeksfaciliteit Joint European Torus (JET), één van de grootste en krachtigste fusiemachines, hebben aangetoond dat het op betrouwbare wijze fusie-energie kan opwekken met een wereldrecord in energieopbrengst.

Trefwoorden: #DIFFER, #energie, #fusie, #JET, #onderzoek, #record, #techniek

Lees verder

research

( Foto: © United Kingdom Atomic Energy Authority )

ENGINEERINGNET.BE - De experimentele campagne werd uitgevoerd door meer dan 300 wetenschappers uit heel Europa die deelnamen aan EUROfusion, samen met technische en wetenschappelijke medewerkers van het Britse Atoomenergie Agentschap (UKAEA).

JET is de enige bestaande faciliteit in zijn soort die kan werken met de hoogwaardige deuterium-tritium brandstofmix die in toekomstige fusiecentrales zal worden gebruikt.

De onderzoeksresultaten van hebben cruciale gevolgen, niet alleen voor ITER (een megaproject voor fusieonderzoek dat in Zuid-Frankrijk wordt gebouwd), maar ook voor de STEP-prototypecentrale in het Verenigd Koninkrijk, Europa's demonstratiecentrale DEMO en andere wereldwijde fusieprojecten die een toekomst van veilige, koolstofarme en duurzame energie nastreven.

Tijdens de JET-experimenten hebben wetenschappers van DIFFER, het Dutch Institute for Fundamental Energy Research in Eindhoven, uitgebreid samengewerkt met de Europese teams.

Het DIFFER-team richtte zich vooral op het ontwikkelen van snelle algoritmes die ervoor zorgen dat de warmtelast op de wand van de fusiereactor niet te hoog wordt.

Thomas Bosman, promovendus bij DIFFER: “Het regelen van de warmtelast op de wanden van de reactor is een nauw proces. Het wordt gedaan door edelgassen te injecteren dicht bij de wand. Dit moet heel precies gebeuren, want te veel gas kan het hele experiment in gevaar brengen”.

De onderzoekers hebben laten zien dat door systematisch te werken heel efficiënt (met weinig experimentele tijd) werkende regelaars (algoritmes) kan ontworpen worden.

De regelaars maken gebruik van metingen van het plasma om de hoeveelheid geïnjecteerde edelgas heel snel (elke 0.002 seconden) aan te passen, zodat de warmtelast op de wand onder controle blijft zonder de fusieprestaties aan te tasten.

Daarnaast deed het team onderzoek naar hoe de deuterium-tritium brandstofmix te regelen is. Dit deden zij door tritiumgas en bevroren pellets (ijskoude balletjes) deuterium te injecteren.