Nieuwe immuunceltherapie vernietigt afweerschild rond tumoren

Onderzoekers van UAntwerpen hebben een nieuwe immuunceltherapie ontwikkeld die zowel deze bindweefselcellen als de kankercellen kan vernietigen voor een beter behandelingsresultaat van tumoren in de pancreas of de dikke darm.

Trefwoorden: #bindweefsel, #cellen, #dikke darm, #pancreas, #tumor, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Er is een grote behoefte aan het verbeteren van de behandelingsresultaten van pancreaskanker en vergevorderde dikkedarmkanker.

Deze kankers reageren meestal onvoldoende op een behandeling, omdat de kankercellen afgeschermd worden door bindweefselcellen, de zogeheten kankergeassocieerde fibroblasten.

Een subgroep van deze bindweefselcellen draagt bij aan de agressiviteit van deze kankers. Dat maakt van deze kankers vaak echte killers.

Onderzoekers van het team van professor Evelien Smits aan UAntwerpen ontdekten dat zowel kankercellen als deze bindweefselcellen aan de buitenkant de molecule ‘CD70’ dragen. Daarom ontwikkelden ze met steun van Kom op tegen Kanker een nieuwe immuunceltherapie die zich richt tegen deze molecule.

Deze nieuwe celtherapie bestaat uit ‘Natuurlijke Killercellen’.  “Natuurlijke Killercellen zijn de special forces van ons afweersysteem, die kankercellen kunnen herkennen en vernietigen,” zegt doctoraatsstudente Astrid Van den Eynde, die het onderzoek uitvoerde. ”Hierdoor zijn het de immuuncellen bij uitstek om kanker te bestrijden.”

De onderzoekers hebben deze cellen in het laboratorium aangepast om ze extra goed naar de kanker te richten. Ze hebben ze uitgerust met een zogenoemde ‘chimere antigeenreceptor’, afgekort CAR.

Deze CAR is een extra grijparm, die specifiek de CD70-molecule herkent op de kankercellen en bindweefselcellen. In het laboratorium werd aangetoond dat deze cellen de juiste cellen in de tumor herkennen en vernietigen.