Ondertekening ‘Toekomstpact voor de Vlaamse Industrie’

De vier grootste industriefederaties: essenscia (chemie en life sciences), Agoria (technologie), Fedustria (textiel, hout en meubel) en Fevia (voeding) hebben dit pact op de allereerste Vlaamse Industrietop ondertekend met de Vlaamse regering.

Trefwoorden: #Agoria, #essenscia, #industrie, #klimaat, #STEM, #toekomst, #transitie

Lees verder

Nieuws

( Foto: FTI )

ENGINEERINGNET.BE - In aanwezigheid van meer dan 300 CEO’s van industriebedrijven in Vlaanderen werd met de eerste Vlaamse Industrietop de aftrap gegeven van het  slotfestival van Flanders Technology & Innovation (FTI).

De top is een initiatief van het Industrieforum, het structureel overlegplatform tussen de Vlaamse regering en de industriefederaties Agoria, essenscia, Fedustria en Fevia.

Op een moment dat de concurrentiekracht van de industrie in Vlaanderen, goed voor ruim 1,1 miljoen directe en indirecte jobs en zowat de helft van alle investeringen in onderzoek en ontwikkeling, zwaar onder druk staat, is er nood aan vooruitziend industriebeleid dat investeringen aantrekt en kwaliteitsvolle jobs verankert.

Opeenvolgende crisissen, geopolitieke conflicten, hoge loon- en energiekosten, stagnerende productiviteit, een onzeker vergunningenbeleid en de krapte op de arbeidsmarkt zetten de competitiviteit van de industrie in Vlaanderen sterk onder druk.

Met een ‘Toekomstpact voor de Vlaamse industrie’ willen de Vlaamse regering en de betrokken industriefederaties daar een doeltreffend antwoord op bieden met de ambitie om van Vlaanderen een industriële en innovatie topregio in Europa te maken.

In het pact, dat ook gesteund wordt door de Vlaamse ministers Rutten, Weyts en Demir, onderstrepen de partners ook het belang om het Industrieforum ook met de volgende Vlaamse regeringen verder te zetten om samen dat industriebeleid uit te tekenen en verder uit te bouwen.

Daarbij is het ook belangrijk om vanuit Vlaanderen te wegen op de Europese besluitvorming en aan te dringen op een sterk industriebeleid op Europees niveau, een Industrial Deal die de internationale concurrentiekracht van de industrie vrijwaart.

Klik hier om het toekomstpact te lezen.