• 21/09/2012

Gaswinning Limburg stuit op protest van milieu-activisten

LRM heeft plannen om steenkoolgas uit de Limburgse ondergrond te winnen.

Trefwoorden: #lrm, #steenkoolmethaangas

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Enkele milieuactivisten hebben zich dinsdag 11 september vastgeketend aan de poorten van de Limburgse Reconversiemaatschappij. Ze willen daarmee protesteren tegen de plannen van investeringmsaatschappij LRM, om in de toekomst steenkoolgas te winnen uit de Limburgse ondergrond. Er was sprake van niet meer dan een zestal protestanten, maar dat bleek voldoende om de polemiek omtrent de winning te laten opflakkeren.

LRM heeft plannen om methaangas te winnen uit de steenkoollagen in Limburg. Hiervoor werd in mei 2011 de joint venture “Limburg Gas” opgericht met het Australische Dart Energy. Bij de lancering van het project werd hierover uitvoerig gecommuniceerd. Momenteel bereidt “Limburg Gas” een vergunningsaanvraag voor met als doel de opsporing van methaangas in de ondergrond.

LRM benadrukt dat “Limburg Gas” de controversiële techniek van “fracking” en de bijhorende chemicaliën niet zal gebruiken. De Limburgse steenkoollagen zouden namelijk van die aard zijn dat het methaangas uit de steenkool kan gewonnen worden door grondwater te ontrekken aan de steenkoollaag. “Hierdoor ontstaat een plaatselijke drukverlaging en migreert het gas via het boorgat naar de oppervlakte. Het opgepompte grondwater vormt hierbij een bijproduct met natuurlijk zoutgehalte. Dit grondwater wordt vervolgens verwerkt in overeenstemming met de geldende milieunormen”, klinkt het.

“Limburg Gas” verwacht voor het einde van dit jaar de opsporingsaanvraag effectief in te dienen bij de Vlaamse Overheid. Voor de uitvoering van een proefboring zal tevens een milieuvergunning vereist zijn waarbij alle mogelijke milieueffecten zullen worden afgetoetst.

De uitvoering van een eerste boring wordt derhalve niet voor de eerste helft van 2014 verwacht.

Op radio 1 werd omtrent het project Thijs Van de Graaf gepolst. Hij is onderzoeker aan het Gents Instituut voor Internationale Studies. Luister op Radio 1.


(KV)