• 01/10/2012
  • |     BB

Eandis van start met tweede proefproject rond slimme meters

Eandis breidt vervolg aan 'smart metering'-proefproject van 2010 met plaatsing van 4.759 slimme meters in Gentse regio als onderdeel van onderzoeksproject met 40.000 toestellen.

Trefwoorden: #eandis, #slimme meter, #smart metering, #Versnick

Lees verder

Techniek

( Foto: Newport, voorbeeld van een 'slimme meterkast' )

ENGINEERINGNET.BE -- De komende maanden gaat Eandis 40.000 intelligente elektriciteits- en aardgasmeters plaatsen in zijn werkingsgebied. De resultaten van dat grootschalige onderzoek zullen meegenomen worden in de toekomstige beslissing van de Vlaamse overheid om de technologie al dan niet verder uit te rollen.

Gent is één van de veertien uitverkoren ‘slimme gebieden’. Daar zullen 4.759 smart meters worden geïnstalleerd. De selectie van de veertien testgebieden gebeurde in overleg met de betrokken distributienetbeheerders en gemeentebesturen.

De testregio’s zijn een mix van soorten gebieden en gebruikers. Eandis plaatst slimme meters in stedelijk en landelijk gebied, in woningen en flatgebouwen, in het binnenland of aan de kust en al of niet bij sociale huisvestingsmaatschappijen.

In de geselecteerde steden en gemeenten werd telkens een specifieke regio afgebakend van een set gebouwen of straten waar slimme meters zullen worden geïnstalleerd.

De kosteloze plaatsing van de slimme verbruiksmeters in alle testregio’s zal lopen van oktober 2012 tot april 2013. De installatie gebeurt in opeenvolgende fasen, per stratengroep.

Het onderzoek volgt op een in 2010 gestart proefproject om slimme meters te testen in reële omstandigheden.Daarbij plaatsten Eandis en Infrax 4.300 slimme elektriciteits- en aardgasmeters in de Mechelse deelgemeenten Leest en Hombeek.

Via dat onderzoek kon worden aangetoond dat de door Eandis ontwikkelde slimme meterconcepten voldoen aan de strenge eisen op het vlak van meten en communiceren.

Nu wordt de maturiteit van de toegepaste technieken verder uitgetest en zal extra informatie worden verzameld over de kosten, baten en logistieke aspecten.

"Met dit tweede onderzoeksproject willen we kennis en ervaring opdoen met slimme meters in verschillende segmenten van de samenleving", benadrukte Geert Versnick, voorzitter van Eandis.

"Dat is belangrijk om gefundeerde beleidsbeslissingen over slimme meters mogelijk te maken. De opgebouwde kennis moet de Vlaamse overheid toelaten om de voordelen voor de consument grondig te evalueren en te beslissen over een eventuele verdere plaatsing van slimme meters in Vlaanderen."


ACHTERGROND
De zogenaamde 'smart metering'-technologie veroorzaakte begin 2012 al deining in politieke middens. Gevreesd werd vooral dat de grootschalige installatie ervan tot een prijsverhoging voor de consument zou leiden. Europa van zijn kant staat wél achter de technologie als één van de methoden om efficiënter om te springen met lokaal geproduceerde 'groene' energie. In Nederland lopen al enkele grootschalige proefprojecten. Feit is dat we zonder proefprojecten zoals dat van Eandis en Infrax een achterstand dreigen op te lopen in kennis over en ervaring met met de technologie.


LEES OOK
Stand van zaken inzake slimme meters en slimme netten

Europa adviseert massale uitrol slimme metersystemen

Smart grids: België dreigt gigantische achterstand op te lopen – commentaar