• 12/12/2012
  • |     BB

Europa bevestigt boete van 20 miljoen euro voor Electrabel

Het Europese Hof van Justitie heeft een boete van 20 miljoen euro die de Commissie Electrabel al in 2009 had opgelegd, bevestigt. Het gaat over de verwerving van zeggenschap over het Franse CNR in 2003.

Trefwoorden: #CNR, #Compagnie Nationale du Rhône, #electrabel, #europa, #europese commissie, #kroes, #neelie kroes

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE -- Al in 2009 had de Europese Commissie beslist om Electrabel een boete op te leggen van 20 miljoen euro voor de verwerving van zeggenschap over Compagnie Nationale du Rhône (CNR), een Franse elektriciteitsproducent die Electrabel in december 2003 van EDF had overgenomen.

De twistappel was dat deze 'verwerving van zeggenschap' gebeurde zonder dat Electrabel voorafgaande goedkeuring had gevraagd aan Europa.

De Commissie stelde vast dat 'de inbreuk een aanzienlijke periode had geduurd en dat Electrabel had moeten weten dat zij verplicht was om goedkeuring van de Commissie te vragen'.

Na een aanmelding door Electrabel op 26 maart 2008 werd de overname van CNR op 29 april 2008 wél goedgekeurd door de Commissie, maar Europa besliste tegelijkertijd een onderzoek te openen naar het precieze tijdsverloop.

Daaruit concludeerde ze in 2009 dat 'Electrabel reeds de facto de enige zeggenschap over CNR verkreeg in december 2003, dat wil zeggen meer dan vier jaar voor de aanmelding', vermits het in 2003 met een belang van bijna 50% van de aandelen veruit de grootste aandeelhouder was geworden van CNR.

Electrabel ging tegen de beslissing in beroep, maar dat is nu dus verworpen door het Europese Hof van Justitie. Europa kan voor dit soort van overtredingen boetes opleggen tot 10% van de totale omzet van de ondernemingen in kwestie.

In het geval van Electrabel blijft de boete beperkt tot amper een half procent van het zakencijfer, wat verklaard wordt doordat 'de transactie niet heeft geleid tot enige bezwaren vanuit het oogpunt van concurrentie en dat Electrabel de Commissie vervolgens vrijwillig op de hoogte heeft gesteld van de verwerving van zeggenschap'.

Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes al in 2009: "Het is essentieel voor een effectieve fusiecontrole dat bedrijven nauwgezet de vereiste naleven om concentraties met een Europese dimensie bij de Commissie aan te melden alvorens deze worden geïmplementeerd. De implementatie van een transactie zonder goedkeuring op grond van de EU regelgeving, vormt een ernstige inbreuk op de concentratieverordening. Van de beschikking gaat het duidelijke signaal uit dat de Commissie inbreuken op deze fundamentele regel van het EU fusiecontrolesysteem niet zal tolereren".