• 21/12/2012
  • |     BB

Rotterdam krijgt eigen waterstoftankstation

Eind 2013 wordt in Rotterdam een nieuw waterstoftankstation voor auto's, bussen en vrachtwagens op vrachtwagen op brandstofcellen operationeel.

Trefwoorden: #air liquide, #waterstof

Lees verder

research

( Foto: Air Liquide )

ENGINEERINGNET.NL -- Air Liquide investeert mee in het 'Hydrogen Infrastructure for Transport'-project, dat ook gefinancierd wordt door het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Europese Unie via het programma van het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T).

Het is de eerste keer dat Europese TEN-T financiering wordt toegekend aan de ontwikkeling van elektrische mobiliteit door middel van waterstof. Ook de andere TEN-T partnerlanden, waaronder Frankrijk, Denemarken en Zweden, zullen waterstoftankstations openstellen.

Met een distributiecapaciteit van vijftig volle tanks per dag gaat dit waterstoftankstation voertuigen op brandstofcellen voorzien op 350 en 700 bar. Een volle tank verschaft deze voertuigen een actieradius van 500 à 600 kilometer.

François Darchis, Senior Vice-President en lid van het Executive Committee van Air Liquide: "Waterstof is een van de innovatieve oplossingen die bijdragen aan de bescherming van het milieu, doordat het een antwoord op de korte termijn biedt voor de uitdagingen waarvoor wij ons op het gebied van duurzame mobiliteit gesteld zien: vermindering van broeikasgassen, de vervuiling van onze steden en de afhankelijkheid van op aardolie gebaseerde brandstof."

Er rijzen meer en meer twijfels over de huidige denkpiste om elektrische voertuigen op batterijen te laten rijden. Vooral de actieradius is en blijft een pijnpunt, waarvoor op korte termijn geen verbetering in zicht is. Een mogelijk alternatief is de brandstofcel. In een brandstofcel wordt waterstof samen met zuurstof uit de lucht omgezet in elektriciteit, waarbij water het enige restproduct is.

Maar hoewel rijden op waterstof uitermate milieuvriendelijk is, geldt dat niet voor de productie ervan. Maar er wordt aan gewerkt: bijvoorbeeld Air Liquide heeft officieel toegezegd om binnen nu en 2020 ten minste 50% van de waterstof die nodig is CO2-vrij te zullen produceren.

Dat is mogelijk doordat waterstof zich leent tot productie op basis van diverse energiebronnen, in het bijzonder aardgas, maar ook op basis van hernieuwbare energiebronnen. Daardoor heeft waterstof een sterk potentieel om schone energie te leveren en de voorzieningszekerheid te waarborgen.


ACHTERGROND
Deelnemers aan HIT, het 'Hydrogen Infrastructure for Transport'-project, zijn: het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu (projectleider), Air Liquide, de Association Française de l’Hydrogène et des Piles à Combustibles (Franse Waterstof en Brandstofcel Organisatie - AFHYPAC), het Copenhagen Hydrogen Network (CHN), de organisatie Hydrogen, Fuel Cells and Electro-mobility in European Regions (HyER), Hydrogen Link Denmark en Hydrogen Sweden.