• 18/03/2013
  • |     BB

Hoeveel verdient een personeelsdirecteur tegenwoordig?

9% van de Europese HR-managers verdient méér dan 150.000 euro per jaar, zo blijkt studie van Michael Page. In België vangt een HR-verantwoordelijke tot 70.000, een HR-directeur tot 100.000 euro.

Trefwoorden: #jobs, #michael page, #PAGE

Lees verder

HR

( Foto: Michael Page )

ENGINEERINGNET.BE -- De studie in kwestie vindt zijn oorsprong in de 'Michael Page Global HR Barometer 2013', een onderzoek waar wereldwijd 4.300 HR-verantwoordelijken aan hebben deelgenomen.

Uit het onderzoek blijkt dat er op de verschillende continenten stevige schommelingen zijn in het salaris. In België bedraagt het salaris van een HR-verantwoordelijke tussen de 60.000 en 70.000 euro per jaar, en een HR-directeur vangt ongeveer 100.000 euro.

Bij de hoogste salarissen hinkt Europa duidelijk achterop: 'slechts' 9% van de Europese HR-managers verdient méér dan 150.000 euro per jaar. In Australië en Latijns-Amerika is dat respectievelijk 26% en 23%. Financiële diensten, energie en consumptiegoederen blijken de sectoren te zijn met de best betaalde HR-leiders.

In Europa, Noord-Amerika en Australië, hebben ongeveer 40% van de HR-leiders een zeer laag variabel loon (minder dan 5%). In Latijns-Amerika daarentegen bieden een kwart van de ondernemingen een variabel aandeel van 20% of meer.

Hetzelfde beeld van grote schommelingen bij de extralegale voordelen van HR-managers wereldwijd: 40% van de Aziatische bedrijven en 35% Europese biedt minder dan 60.000 euro per jaar aan extralegale voordelen voor hun HR-directeurs en -managers.

Mathieu Bayer van Michael Page: “De lage salarisschaal van HR-leiders in Europa is waarschijnlijk te wijten aan hun gemiddeld lagere leeftijd en de impact van de economische problemen in Zuid-Europa op salarissen in het algemeen. Zelfs als verloning slechts één deel is van wat een positie echt belangrijk maakt voor kandidaten, kunnen laagbetalend Azië en Europese ondernemingen moeilijkheden ondervinden om de beste HR-mensen aan te trekken.”

Maar er komt nog andere markante conclusie naar voren uit het onderzoek. Zo blijkt momenteel 76% van het bedrijfsleven in Europa aanwervingen in 2013 te plannen, tegenover 90% van de ondernemingen in andere werelddelen.

Dat meer dan driekwart van de Europese bedrijven überhaupt nog aanwervingen plant, mag op zich al een half wonder genoemd worden. In België bedraagt dat percentage 71%, minder dan het Europese gemiddelde dus, en iets meer dan in Italië, Portugal en Spanje (allemaal rond 61%).

Ter vergelijking: bij onze belangrijkste handelspartner Duitsland loopt 90% van de bedrijven met aanwervingsplannen rond, in Nederland 84%. De Belgische HR-leiders blijken dus 'economische pessimisten' te zijn.