• 07/02/2013

Slimme dijken een stap dichterbij (+video)

TNO heeft samen met haar internationale projectpartners het Urbanflood project afgerond.

Trefwoorden: #beeken, #dijken, #rivieren, #TNO, #Urbanflood, #watersnood

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL -- Urbanflood is een Europees -project waarin innovatieve technieken zijn onderzocht en gevalideerd voor het monitoren en conditioneren van dijken. De technologie wordt nu al ingezet in projecten bij delta’s in Nederland, Engeland, Australië, Amerika en in een project in China aan de Gele Rivier.

60 jaar geleden vond de watersnoodramp in Nederland plaats en terwijl de Waterschappen en Rijkswaterstaat zich de afgelopen decennia vooral richtten op het verbeteren en beheren van onze dijken, is het Urbanflood project gericht op het slimmer maken van die dijken.

In het UrbanFlood project ligt het accent op het analyseren van grote hoeveelheden data uit de sensoren in de gemonitorde dijken en deze te vertalen naar informatie over de actuele dijksterkte. Bij deze analyse van data zijn twee methodes toegepast, te weten het detecteren van afwijkingen in datastromen met artificiële intelligentie (AI) en analyses op basis van geotechnische modellen.

Voor dit doel zijn testlocaties ingericht in Boston (UK), Amsterdam (NL) en Rees (D). Deze testlocaties worden ookaangesloten op het Dijk Data Service Center dat Stichting IJkdijk samen met waterkeringbeheerders ontwikkelt.

In het project zijn innovatieve technologieën toegepast zoals Cloud computing, een Common Information Space, overstromings- en evacuatiemodellen en visualisatie van informatie via multi-touch interfaces. Hierdoor is het systeem ook geschikt voor visualisatie via moderne interfaces op tablets en multi-touch tafels. In de recente review door de EU werd het project als “excellent” beoordeeld.

Het UrbanFlood project is uitgevoerd in 7e kader programma van de Europese Unie. In het project werkten Siemens, HR Wallingford, Cyfronet, Universiteit van Amsterdam, STOWA en TNO samen

Het project is opgezet in het verlengde van de IJkdijk, waarin al een aantal jaren innovatieve technieken worden onderzocht en gevalideerd voor het monitoren en conditioneren van dijken.


(GL)

Video: