• 11/02/2013
  • |     BB

Multiplicom, beloftevolle starter in menselijke genetische diagnostiek

Groep Vlaamse investeerders pompt 5,5 miljoen euro in Multiplicom, een startup gespecialiseerd in 'gepersonaliseerde' geneeskunde en menselijke genetische diagnostiek.

Trefwoorden: #Christine van Broeckhoven, #Del-Favero, #diagnostica, #Gimv, #multiplicom, #vib, #Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Lees verder

research

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Moleculaire diagnostiek wordt door vakspecialisten vaak geciteerd als dé richting die de geneeskunde de komende decennia zal inslaan. Vooral omdat het medicatie en behandelingen 'op maat' van de patiënt mogelijk maakt, 'gepersonaliseerde' geneeskunde dus.

Maar er zijn evengoed financiële overwegingen. De huidige medische benadering is namelijk sterk toegespitst op 'trial & error', wat een duur parcours is. In het licht van de vergrijzingsproblematiek, stellen velen zich de vraag of deze aanpak in de toekomst betaalbaar zal blijven. Alternatieven zijn meer dan welkom.

“Het is duidelijk dat diagnostische technieken een steeds belangrijkere rol zullen spelen in het betaalbaar houden van de geneeskunde in het komende decennium”, zegt Bram Vanparys, Investeringsmanager Life Sciences bij PMV in dat verband.

PMV is één van de investeerders in het beloftevolle Multiplicom, een Belgische start-up die in 2010 ontstond als 'spin-out' van de onderzoeksgroep van Jurgen Del-Favero van het VIB Departement Moleculaire Genetica van de Universiteit van Antwerpen onder leiding van Christine van Broeckhoven.

De startup meldt nu 5,5 miljoen euro opgehaald te hebben bij life science-investeerders, waaronder ook RMM van Rudi Mariën, het Qbic ARKIV Fund, Gimv en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie zelf. Die laatste doet enkel een inbreng in natura. “Er was veel interesse van nieuwe partijen om mee te investeren in dit dossier", zegt Christophe Van Vaeck, Associate Health & Care bij Gimv.

Het jonge Multiplicom is gespecialiseerd in menselijke genetische diagnostiek en ontwikkelt meer bepaald genetische en DNA-testen. Via dit type diagnostiek kan men een verhoogd genetisch risico op het ontwikkelen van een ziekte identificeren, aangeboren genetische afwijkingen vroegtijdig opsporen of de meest geschikte therapie voor patiënten identificeren.

Met het extra kapitaal wil Multiplicom naar eigen zeggen 'bijkomende diagnostische testen ontwikkelen, internationale validatiestudies financieren en zijn Europese verkoopkanalen uitbreiden'.

Nog in 2012 ontving Multiplicom ook een subsidie van 200.000 euro van het IWT – het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie – voor de verdere ontwikkeling van een diagnostische test die vroeg in de zwangerschap chromosomale afwijkingen bij de foetus kan opsporen via het lezen van DNA-code.


ACHTERGROND
Voor researchtoepassingen verkoopt Multiplicom nu al kits voor mucoviscidose (taaislijmziekte), darmkanker, hartfalen, nier- en spierziekte. Vanaf 2013 zullen ook hier validatiestudies worden uitgevoerd met het oog op het verkrijgen van het CE-label. Eveneens in 2013 plant Multiplicom de introductie van een nieuwe reeks kits die DNA-mutaties in kankerweefsel kunnen opsporen. De geneesheer kan deze gegevens dan gebruiken om voor zijn of haar patiënt de meest geschikte therapie te kiezen.