• 14/05/2013
  • |     BB

Piëzo-expert Heinmade koopt kennis over draadvonken in

Het Eindhovense Heinmade heeft hightech draadvonkspecialist CVT overgenomen. «Een kwestie van nog kortere doorlooptijden», stelt directeur Hein Schellens. CVT levert in Nederland en België.

Trefwoorden: #Controlled Vonk Technologie, #CVT, #draadvonken, #Heinmade, #piezo, #piezokeramisch

Lees verder

Techniek

( Foto: Heinmade )

ENGINEERINGNET – Het tien man tellende Heinmade, gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven, ontwikkelt piëzogebaseerde systemen op maat voor de hightech branche.

De piëzotechniek wordt vaak ondergebracht in behuizingen of zogeheten stages (constructies voor het realiseren van verplaatsingen), die nauwkeurig kunnen worden gemaakt met de techniek van het draadvonken.

Heinmade doet daarbij – al zo'n vijf jaar - beroep doet op de kennis van Controlled Vonk Technologie. CVT in Hoogeloon bedient klanten in de high-tech machinebouw en de medische industrie in onder meer Nederland, België, Duitsland en Zwitserland.

Draadvonken is bij uitstek geschikt voor het maken van zogeheten gatscharnieren, constructies die veel worden toegepast in nauwkeurige stages – vandaar de noodzaak voor nauwe toleranties. De lage oppervlakteruwheid vermindert het risico op kerfwerking (en daardoor materiaalbreuk) bij hoogfrequente bewegingen in stages. Alles bij elkaar is draadvonktechnologie cruciaal voor het succes van de piëzosystemen van Heinmade.

Toen directeur-eigenaar Albert van Heugten vorig jaar aangaf op termijn CVT te willen verkopen, greep Heinmade-directeur Hein Schellens naar eigen zeggen zijn kans om deze cruciale productietechnologie in huis te halen.

Schellens: “De belangrijkste reden daarvoor is ketenbeheersing. Met de overname van CVT hebben wij deze maakkennis intern en kunnen we onze doorlooptijden verder verkorten. Dat is vooral van belang in het ontwikkelstadium voor nieuwe producten, om snel prototypes te kunnen maken."

Het overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. CVT zal naar verluidt opereren als een zelfstandige eenheid, maar Schellens voorziet op termijn 'de samenvoeging van beide bedrijven op één locatie, zodat de onderneming zich nog beter kan profileren als de piëzospecialist in Brainport Regio Eindhoven'.

Toeleveranciers overnemen is niet ongebruikelijk in de technische branche. Vorig jaar nog deed ASML hetzelfde met het Amerikaanse Cymer, een fabrikant van lichtbronnen.


ACHTERGROND
De laatste decennia is het piëzo-effect bezig aan een opmars in de industrie. Het principe van piëzo (piezein is Grieks voor drukken) is echter al veel langer bekend: wordt er kracht, ofwel druk, op uitgeoefend, dan geeft een piëzo-elektrisch (keramisch) materiaal een elektrische spanning af – omgekeerd zorgt een elektrische spanning ervoor dat het materiaal een kracht kan uitoefenen.
Een piëzo-element kan dus worden gebruikt als sensor of als actuator. Een piëzosensor kan elektrisch een kracht of daarmee samenhangende verplaatsing meten,een piëzoactuator kan een bepaalde kracht uitoefenen c.q. een (uiterst kleine, nauwkeurige) verplaatsing realiseren.
Toepassingen lopen uiteen van tiptoetsen voor consumentenelektronica en parkeersensoren voor auto’s tot inkjetkoppen,ultra-nauwkeurige aandrijvingen en high-tech trillingsdempers.

LEESTIP
ASML neemt Cymer over om levering lichtbronnen te versnellen