• 03/06/2013

België en de RVA op internationaal niveau gelauwerd

De International Social Security Association (ISSA) kende tijdens het Europees forum voor de sociale zekerheid in Istanboel de prijs 2013 voor goede praktijken in Europa toe aan de RVA.

Trefwoorden: #International Social Security Association, #ISSA, #Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, #RVA

Lees verder

HR

( Foto: RVA, Georges Carlens, rechts )

ENGINEERINGNET.BE -- De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) wint deze prijs voor “de preventie- en activeringsstrategie in het werkloosheidsstelsel in België”.

Deze prijs is een erkenning voor de hervormingen die de voorbije tien jaar geleidelijk aan werden ingevoerd in de Belgische werkloosheidsverzekering. Deze hervormingen zorgden er, samen met andere factoren, immers voor dat België totnogtoe redelijk goed aan de crisis weerstond wat de werkloosheid betreft.

De OESO kwam trouwens enkele weken geleden al tot dezelfde vaststelling in zijn rapport 2013 over België. Volgens Eurostat bleef de werkloosheidsgraad in België relatief stabiel tussen 2007 en 2012 terwijl er in Europa gemiddeld een stijging met 50 % is. Volgens het jaarverslag van de RVA bleven ook de uitgaven inzake volledige werkloosheid (1,4 % van het BBP) in 2012 op hetzelfde niveau als in 2007.

De maatregelen die deel uitmaken van deze preventie- en activeringsstrategie zijn ondermeer het stelsel van tijdelijke werkloosheid, de dienstencheques, het begeleidings- en opvolgingsplan voor werkzoekenden, verschillende maatregelen om de werkloosheidsuitkering te activeren…

Na de prijsuitreiking toonde Georges Carlens, administrateur-generaal van de RVA zich dan ook erg vereerd: “Dit is binnen de Sociale zekerheid een erg belangrijke prijs en het is een beloning voor zowel de verschillende overheden die deze maatregelen namen als voor de overheidsdiensten die ze hebben uitgevoerd, in eerste instantie de RVA. Het nemen van zulke beslissingen is belangrijk, maar het goed implementeren en uitvoeren ervan ook”.

De jury had het over “een goede praktijk die een excellent voorbeeld is van hoe een sociale-zekerheidsdienst strategische en geïntegreerde maatregelen uitvoert om de werkloosheid terug te dringen en om zware sociale problemen te voorkomen. De praktijk toont aan hoe belangrijk het is om deze veranderingen geleidelijk in te voeren en vestigt de aandacht op het belang van een goede coördinatie tussen de verschillende ministeries en sociale partners. Bovendien toont de praktijk de belangrijke rol aan van een goede communicatie en efficiënte promotie in het welslagen van het gevoerde beleid “.

Carlens: "Dit is ook een erkenning en een waardering voor het werk van alle diensten van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, aan wie ik de prijs dan ook wil opdragen. Ik zie het ook als een aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan. Maar de uitdagingen blijven wel belangrijk op het gebied van de werkloosheid, die zowat overal in Europa stijgt, ook hier in België, zij het iets trager”.

De International Social Security Association is de belangrijkste internationale en mondiale organisatie die nationale administraties en instellingen voor de sociale zekerheid groepeert. De ISSA heeft 350 leden in 150 landen, waarvan 126 leden in Europese landen (voor meer informatie, zie www.issa.int).

Het identificeren en delen van goede praktijken onderling helpt de verschillende sociale-zekerheidsorganisaties om efficiënter te werken op operationeel en administratief gebied. Daartoe reikt de ISSA prijzen uit om de goede praktijken in het beheer van de sociale zekerheid te belonen. De prijzen voor die goede praktijken worden uitgereikt op regionale basis, om de drie jaar, gedurende de regionale fora van de Sociale Zekerheid.

In totaal werden er 56 praktijken ingediend door 26 organisaties uit 17 landen. De jury besliste om de prijs ex aequo toe te kennen aan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening van België en het Nationaal instituut voor arbeidsongevallen van Italië voor hun goede praktijken.

De jury beloonde ook een aantal praktijken met een certificaat voor verdienste. Een tweede goede praktijk van de RVA over “Datamatching en datamining om fraude in de Belgische werkloosheid op te sporen en te vermijden “ kreeg zo’n certificaat, samen met de goede praktijken van de RKW, RSZPPO en de RSVZ.


(GL)