• 26/06/2013

Defecten in materiaal terug te dringen via nanotechnologie

Onderzoekers van MESA+, het onderzoeksinstituut voor nanotechnologie van de UT, hebben een methode ontwikkeld om het aantal 'defecten' in heterogene oxidische materialen terug te dringen.

Trefwoorden: #MESA+, #nanotechnologie, #Universiteit Twente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Er is steeds meer interesse voor zogenaamde heterogene oxidische materialen, onder meer vanwege hun elektrische eigenschappen.

Deze materialen, die bestaan uit meerdere lagen en waarbij de atomen gereageerd hebben met zuurstof, zijn onder meer toepasbaar in brandstofcellen, sensoren en katalysatoren.

Het is bij deze materialen zaak dat alle atomen in het kristalrooster gereageerd hebben met zuurstof, maar in de praktijk bevatten de materialen vaak defecten: plekken op het kristalrooster, waar een zuurstofatoom zou moeten zitten, maar waar dat niet het geval is.

Nederlandse Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu, in samenwerking met onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en van Amsterdam, een methode gevonden om het aantal defecten sterk terug te dringen.

Ze voorzagen het materiaal van een extra laagje koperoxide dat er voor blijkt te zorgen dat zuurstof uit de lucht beter doordringt in het materiaal en zodoende de defecten herstelt. In hun experimenten vonden de onderzoekers een toename van de elektrische geleiding met een factor 50.

Volgens Mark Huijben, een van de betrokken onderzoekers, levert het onderzoek niet alleen relevante fundamentele wetenschappelijke kennis op, maar profiteert de samenleving ook van de verbeterde controle bij de productie van slimme materialen.


(GL) (bron: UTwente, foto: Wikipedia)