• 22/08/2013
  • |     BB

Kmo’s moesten in 2013 al meer dan 10.000 jobs wegsnijden

Sinds begin 2012 gingen in de Belgische kmo’s meer dan 22.000 (voltijdse) banen verloren, vooral in de industrie en bij jongeren. Bedrijfsleiders vallen meer en meer terug op ervaren mensen.

Trefwoorden: #job, #kmo, #sd worx, #tewerkstelling

Lees verder

HR

( Foto: SD Worx )

ENGINEERINGNET.BE - Er mogen dan al macro-economische lichtpuntjes zijn, dat betekent niet dat het meteen beter gaat met de tewerkstelling. Integendeel, er lijkt maar geen einde te komen aan het slechte nieuws over de tewerkstelling in Belgische kmo’s.

Uit de jobindex van SD Worx blijkt dat de structurele tewerkstelling in Belgische kmo sinds 1 januari 2013 met maar liefst 0,64% is gedaald. Dat komt overeen met meer dan 10.600 banen die verloren gingen. Het gaat vooral om industriejobs van arbeiders en jongeren.

Sinds begin 2012 bedraagt de netto jobdestructie zelfs 1,34%, of een verlies van grosso modo 22.300 voltijdse equivalenten, waarvan tweederde in Wallonië.

En dat is slecht nieuws voor de hele economie van ons land: niet minder dan 59% – of 1,6 miljoen banen - van alle jobs in de privésector situeert zich in kleine en middelgrote bedrijven. Als die het slecht doen, heeft dat dus een directe weerslag op het hele economische weefsel.

Het gros van de jobs ging verloren in de kleinere firma’s, met maximum 20 werknemers. De iets grotere houden relatief stand. Voornamelijk industriële ondernemingen in sectoren als textiel, chemie en de vervaardiging van farmaceutische grondstoffen en producten delen in de klappen.

Bovendien vallen ontslagen vooral bij jongere medewerkers onder de 25 jaar. “Kmo’s proberen zo lang mogelijk ontslagen uit te stellen,” zegt Johan Van Duyse van SD Worx.

“Als de economische situatie zaakvoerders toch tot ontslagen dwingt, dan kiest men ervoor de jongere, minder ervaren krachten te laten gaan. Bedrijfsleiders vallen in deze crisis terug op ervaren mensen, die over de kerncompetenties beschikken om de overleving van het bedrijf te garanderen. Het zijn dan ook de jongeren die het gelag betalen.”

Ook voor de rest van het jaar zijn de kmo’ers zwartgallig. Uit een andere peiling van SD Worx bij 698 kmo’s in juni bleek daarnaast dat de groep kmo’s (14,8%) die in 2013 een afname van het personeelsbestand verwachtte, voor het eerst groter geworden was dan degenen die het jaar met méér medewerkers dachten af te sluiten (13,6%).

In september 2011 geloofde 32% nog dat ze méér personeel in dienst zouden hebben op het einde van het jaar, in juni 2012 was dat nog 26% en in juni 2013 dus ... 13,6%.


(Bert Belmans)

COMMENTAAR
In tegenstelling tot de collectieve ontslagrondes bij multinationals, die in de media spectaculair uitgesmeerd worden, zijn de afvloeiingen in de kmo’s in alle stilte en bijna sluipend gebeurd. Terwijl er over heel 2012 zowat 0,7% kmo-banen gingen, is dat voor 2013 in de eerste jaarhelft alleen al -0,65%. Ongetwijfeld eist de economische crisis zijn tol, maar anderzijds hebben veel kmo’s mogelijk ook het zekere voor het onzekere genomen in de periode voor de beslissing viel over het eenheidsstatuut van arbeiders en bedienden. Zo ging in de eerste drie maanden van 2013 niet minder dan 0,4% van de kmo-jobs verloren, en in het tweede kwartaal nogmaals 0,24%. SD Worx voerde hier geen onderzoek naar.