• 27/08/2013

Duurzame ‘one fits all’-aanpak voor melkveehouderij bestaat niet

Duurzamer melken kan op meerdere manieren. Landbouwinstituut Ilvo trekt voorlopige conclusies uit 4-jarig Europees onderzoeksproject Dairyman: 'Er blijven onbeantwoorde vragen'.

Trefwoorden: #dairyman, #Euro-Dairy, #Hooibeekhoeve, #ilvo, #melkvee, #melkveehouderij, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE – Voor het 4 jaar durende 'Dairyman-onderzoek werden in 2009 in tien Europese regio’s, waaronder Vlaanderen, 127 melkveebedrijven geselecteerd.

Gemeenschappelijk hadden ze allemaal op een of andere manier te streven naar duurzaamheid, maar ze gebruikten daarvoor diverse methodes. Achterhalen welke de meest efficiënte zijn voor de melkveehouderij in Noordwest Europa, was precies het doel van het project.

'Uit de Europese en de Vlaamse evaluatie van het project blijkt dat deze diverse wegen naar verduurzaming elk apart valabel en succesvol kunnen zijn', weet het landbouwinstituut Ilvo te melden.

In Vlaanderen doorliepen 12 melkveebedrijven het experiment onder begeleiding van Ilvo en het Vlaamse Kennis Transfer Centrum Hooibeekhoeve.

Opvallende vaststellingen
De Vlaamse 'voorloperbedrijven' komen op de vierde plaats als het op gemiddelde melkproductie per bedrijf aankomt, maar ze beschikken hiervoor gemiddeld over de kleinste oppervlakte grond (productie tussen 13.000 – 20.000 kg melk/ha).

De intensiteit wordt ook weerspiegeld in de nutriëntenbalansen: er is een hoge input van stikstof door aanvoer van voornamelijk voeders.

Daartegenover staat ook wel een hoge output, waardoor Vlaanderen, samen met Nederland en Bretagne, de bedrijven heeft met het hoogste niveau van stikstofefficiëntie (output/input).

Op economisch vlak valt op dat de Vlaamse voorloperbedrijven, samen met de Ierse, een laag niveau van variabele kosten aanhouden, voornamelijk door lage diergerelateerde kosten (veearts, vruchtbaarheid, …) en lage machineriekosten (incl. loonwerk), in vergelijking met andere regio’s.

Maar ze weten dit niet om te zetten in een gemiddeld beter saldo, doordat ze tegen relatief hoge afschrijvingskosten voor gebouwen en machines aankijken.

De verschillen tussen de projectdeelnemers in prestatiecijfers kunnen slechts voor een deel verklaard worden door de betrokkenen. Bijvoorbeeld gegevens over de gemiddelde uitstoot van broeikasgassen - weliswaar maar beschikbaar voor 1 jaar - roepen naar verluidt meer vragen op dan dat ze antwoorden geven.

Geen 'one fits all’-oplossing
Ilvo: ' De Vlaamse melkveehouders zijn zelf bereid om verdere stappen te zetten richting een meer duurzame bedrijfsvoering, maar een ‘one fits all’ aanpak bestaat niet. Elk bedrijf heeft zijn eigenheden en moet hiermee rekening houden'.

Er komt alvast een vervolgproject, Euro-Dairy, dat een bredere verspreiding van de opgebouwde knowhow moet waarmaken.


(Bert Belmans)