• 09/09/2013

Onzichtbare zonnecellen voor smartphones in de maak

Franse Wysips heeft prototype klaar van smartphone met fotovoltaïsche cellen die onzichtbaar achter display zitten. Nu al goed voor tot 4 minuten extra beltijd per 10 minuten blootstelling.

Trefwoorden: #fotovoltaisch, #sunpartner, #Wysips, #zonnecel

Lees verder

research

( Foto: RS Components, niet het prototype van Wysips )

ENGINEERINGNET -- Het Franse Wysips – van ' What You See Is Photovoltaïc Surface' – heeft een prototype klaar van een smartphone die zichzelf oplaadt via zonnecellen die onzichtbaar achter het scherm verborgen zitten.

Echt operationeel is de technologie nog niet, maar we mogen ons de volgende jaren verwachten aan de lancering ervan. De Franse ingenieurs bouwden namelijk al een bestaande smartphone om en konden bewijzen dat hun technologie werkt.

Evenmin gaat het om een labo-experiment waarvan de commercialisatie nog onzeker is en de financieringsronde nog moet starten: het investeringsprogramma om te produceren - waarschijnlijk in Azië - is namelijk al rond.

Wat de ingenieurs van het jonge bedrijf doen: ze brengen een nanolaag van 500 micron dik achter het aanraakdisplay van de telefoon aan. De voor 90% transparante layer is onzichtbaar voor het menselijke oog, en de laag heeft naar verluidt geen enkele invloed op het uitzicht van het scherm. Contrast, leesbaarheid, leeshoek en lichtweergave blijven onveranderd.

De opgewekte elektriciteit gaat rechtstreeks in het oplaadcircuit van de smartphone. Bij het prototype bereikten de ingenieurs 2,5 mW/cm² in vol zonlicht, wat tussen twee en vier minuten extra beltijd oplevert per 10 minuten blootstelling aan zonne- of kunstlicht.

Ze willen nu tegen eind 2014 het rendement opdrijven tot 5mW/cm². Voor schermen waarbij slechts 60 à 70% transparantie nodig is, kan dat zelfs oplopen tot 10 mW/cm².

Volgens Wysips is een verdubbeling tot verviervoudiging van het rendement geen onhaalbare kaart. Bij het prototype – een courant model met een standaard 3.7’’ TFT LCD touchscreen (equivalent van 39 cm²) - waren ze namelijk verplicht hun nanolaag afzonderlijk aan te brengen, waardoor de cellen niet optimaal werken

De bedoeling is de layer in de toekomst tijdens de productie rechtstreeks op het scherm aan te brengen. Alleen dat al, zal veel betere resultaten opleveren, beweren ze.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Wysips is een dochterbedrijf van de eveneens Franse Sunpartner Group. Deze groep harkte eind vorig jaar nog 4 miljoen euro van diverse investeringsfondsen bij elkaar om een proefproductielijn in Rousset op te zetten en 'de expansie in Azië te ondersteunen'.