• 11/09/2013

Elia: «Afspringen Stevin-project zou vier tot vijf jaar kosten»

Door beslissing van het Grondwettelijk Hof komt ook Elia's Stevin-project in gedrang. "Opnieuw beginnen kost 4 à 5 jaar", vertelt Project Director Ilse Tant in interview over het project.

Trefwoorden: #Belgian Offshore Grid, #bog, #elia, #Grondwettelijk Hof, #ilse tant, #stevin

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE – De beslissing van het Hof slaat op de mogelijkheid van burgers om milieuprotest aan te tekenen tegen grote projecten. Die mogelijkheid bekend maken diende vroeger via de papieren krant te gebeuren, maar thans volstaat de aankondiging langs digitale weg.

Met die vereenvoudiging - het 'integratiespoor' - wilde de Vlaamse regering de procedure versoepelen. Het Hof heeft nu uitspraak gedaan dat dit niet conform het gelijkheidsbeginsel is, omdat niet elke burger zich even goed kan informeren, weet de krant De Tijd te melden.

De gevolgen kunnen gigantische proporties aannemen. Werven die intussen al zijn opgestart, dreigen ten onder te gaan aan juridische procedures die in het verlengde van de uitspraak door belangengroepen en individuele burgers dreigen te worden ingeleid.

Het Stevin-project van Elia is daar een voorbeeld van. Dit project – in volle voorbereiding - omvat de bouw van een nieuw hoogspanningsstation in Zeebrugge om de stroom van de offshore-windparken aan land te brengen en de aanleg van een dubbele hoogspanningsverbinding over 45 km.

Het project moet de tekortkomingen van het huidige netwerk qua elektriciteitstransport en -afname opvangen. De beperkingen hebben te maken met het groeiend aantal lokale hernieuwbare energiebronnen en de offshore concessies, maar vooral met het gebrek aan transmissielijnen op 380 kV over land.

Ilse Tant, Project Director bij Elia in een interview over het Stevin-project dat in het septembernummer van Engineeringnet Magazine (print) verschijnt: "Ondanks het grote belang van het project, is er toch op verschillende plaatsen lokale weerstand. Elia probeert aan de bezorgdheid van de bewoners tegemoet te komen door te zorgen voor een optimale inplanting van de verbinding en een aantal milderende maatregelen zoals het voorzien van groenschermen, de integratie van bouwwerken in de omgeving en het vergoeden van de rechtstreeks betrokken bewoners."

"Op vraag van de Vlaamse Regering zal ook een deel van de verbinding ondergronds worden aangelegd met een tunnel onder het Boudewijnkanaal. Maar het hele traject ondergronds uitbouwen is financieel en technisch niet haalbaar."

Wat zijn de gevolgen als het Stevin-project niet kan doorgaan? Ilse Tant: "Dan zou Elia helemaal opnieuw moeten beginnen: zoeken naar een nieuw traject voor de hoogspanningsmasten en een nieuwe locatie voor het hoogspanningsstation en de vergunningen hiervoor aanvragen."

"Een proces dat al gauw vier à vijf jaar in beslag neemt, waardoor de innovatiesector rond de offshore windenergie riskeert elders te investeren dan in België, en er ook geen bijkomende werkgelegenheid wordt gecreëerd in West-Vlaanderen."

Het Stevin-project is een onderdeel van het BOG - 'Belgian Offshore Grid' - dat in de periode 2016-2017 zal worden gebouwd, op het moment dat de vier offshore concessionarissen actief worden.


(Bert Belmans)