• 23/09/2013

Baksteen van bacteriën wint 500.000 euro (+video)

De Postcode Lottery Green Challenge keert deze prijs uit aan de Amerikaanse Ginger Dosier zodat zij deze gepatenteerde baksteen nu in productie kan nemen.

Trefwoorden: #bacteriën, #baksteen, #cement, #Ginger Dosier, #Postcode Lottery Green Challenge, #Richard Branson

Lees verder

Nieuws

( Foto: Postcode Lottery Green Challenge, winnares Ginger Dosier met Richard Branson )

ENGINEERINGNET -- De Nederlandse organisatie Nationale Postcode Loterij organiseerde deze wedstrijd voor CO2-besparende ontwerpen voor de zevende keer, waarbij de bekende entrepreneur en visionair Richard Branson voorzitter van de jury was. Dit jaar kwamen er 311 inzendingen binnen uit 57 verschillende landen.

Dosier maakt gebruik van bacteriën die bij een gemiddelde temperatuur cement produceren waarmee ze zandkorrels aan elkaar vasthechten. Zo ontstaat een baksteen. Voor dit proces zijn verschillende nutriënten en mineralen nodig.

Het duurt vijf dagen voordat de baksteen is gevormd en uitgehard. Qua prijs is deze vergelijkbaar met de kosten en de kwaliteit van traditionele bakstenen. Verschil is dat deze onder meer bij heel hoge temperaturen worden gebakken zodat er veel CO2 bij vrijkomt.

Dosier is van origine architecte en hield zich bezig met het ontwerpen van groeiende gebouwen, gebaseerd op de groeiwijze van schelpen en koraal. Eerder ontving ze al de Metropolis Next Generation award in 2010 en mocht het jaar daarna deelnemen aan een studie van de ruimtevaartorganisatie NASA.

Concurrerende deelnemers bij deze wedstrijd waren de Nederlanders Wolbert Allaart uit Den Haag en Patrick Heuts uit Oosterbeek en de Amerikaanse Alison Greenlee en Kavita Shukla.

Allaart en Heuts wonnen elk 100.000 euro voor hun groene ontwerp, te weten een nieuwe technologie waarmee een zweefvliegtuig op grote hoogte duurzame energie opwekt en een innovatieve voortstuwingsinstallatie voor binnenvaartschepen.

Dit ontwerp is afgekeken van de zwembeweging van een dolfijn en levert een brandstofbesparing op tot 50% ten opzichte van de huidige manieren van voortstuwing.

De publieksprijs ging naar Kavita Shukla voor haar product Freshpaper: biologisch afbreekbaar papier dat doordrenkt is met plantaardige extracten, waardoor voedsel dat hierin verpakt is 2 tot 4 keer langer vers blijft. Shukla kreeg via Facebook de meeste stemmen en ontving een cheque ter waarde van 5.000 euro voor een workshop of congres naar keuze.


(Lydia Heida)

Video: