• 30/09/2013

Geen vergunning voor bouw grootste biovergister van Europa

De Nederlandse provincie Groningen heeft de al verleende vergunning aan het Belgische bedrijf NPG Energy ingetrokken voor het bouwen van de grootste biovergister van Europa in Foxhol.

Trefwoorden: #Avebe-vestiging, #biovergister, #Foxhol, #Groningen, #landbouwproducten, #mestproducten, #NPG Energy

Lees verder

Nieuws

( Foto: NPG Energy, de biopower installatie van Tongeren (België )

ENGINEERINGNET -- De zeventien bewoners van een aangrenzende woonwijk protesteerden fel tegen de komst van de fabriek. De vergister zou op het terrein van de vroegere Avebe-vestiging in Foxhol komen. De biogasinstallatie zou jaarlijks 360.000 ton mest en landbouwproducten kunnen verwerken.

Het bestemmingsplan leek in eerste instantie de komst van de fabriek toe te staan. Er was echter discussie over de vraag of het hier om een agrarisch of industrieel bedrijf ging. Voor de verschillende bedrijfstypen gelden andere milieuverordeningen.

De provincie Groningen (Nederland) concludeert nu dat de geluidsbelasting voor de omwonenden inderdaad te hoog zou worden. Deze uitspraak kwam voor alle betrokkenen als een verrassing. Bij het vaststellen van het eerste ontwerpbesluit is er namelijk geconcludeerd dat de geluidsbelasting niet te hoog zou zijn.

Maar na dit ontwerpbesluit is er nader onderzoek uitgevoerd. Toen bleek pas dat het bestemmingsplan voor de nabijgelegen woningen per 1 juli 2013 van rechtswege is komen te vervallen, waardoor de woonwijk nu in de industriële zone ligt.

Hier geldt volgens de Wet Geluidhinder een grenswaarde van 50 decibel. De geplande biovergister overschrijdt deze waarde echter met 8 decibel. De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft verzaakt het bestemmingsplan te herzien.

Het weigeren van deze vergunning kan ook gevolgen hebben voor het verlenen van vergunningen aan andere bedrijven op het industrieterrein, of zelfs op andere bedrijventerreinen in Nederland.

De Provincie Groningen is voornemens om de gemeenten binnen de provincie te attenderen op voornoemd geval en op de noodzaak om binnen de gemeenten een inventarisatie uit te voeren van bestemmingsplannen die van rechtswege vervallen zijn.


(Lydia Heida) )