• 25/10/2013

Vlaanderen wil Europees koploper recyclage cellenbeton worden

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij sluit overeenkomst met afval- en bouwsector om op vrijwillige basis cellenbeton te recycleren. Dat kan afvalberg met tot 100.000 ton verminderen.

Trefwoorden: #afval, #bouw, #cellenbeton, #ecologie, #ovam, #techniek, #woningbouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cellumat )

ENGINEERINGNET.BE - Bouw- en sloopafval is een van de grootste afvalstromen in Vlaanderen. Jaarlijks gaat het om ongeveer 11 miljoen ton.

Gelukkig wordt meer dan 90% van dat afval gerecycleerd. Steenachtige fracties worden gebroken en opnieuw aangewend als gerecycleerde en gekeurde puingranulaten. Andere fracties als vlakglas, gips, dakbitumen of cellenbeton vragen een meer specifieke aanpak.

In het kader van het duurzaam materialenbeleid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zet de OVAM voor deze fracties samenwerkingsovereenkomsten of ketenbeheerprojecten op met de sector. Het gaat om vrijwillige engagementen om de materiaalkringloop van een bepaald product gesloten te houden.

Deze week is een dergelijke overeenkomst getekend om de materiaalkringloop van cellenbeton te sluiten. Hierdoor kan Vlaanderen jaarlijks 50.000 tot 100.000 ton afval van cellenbeton besparen en aanwenden als nieuwe bouwmaterialen.

Dat betekent dat de producenten en verkopers van cellenbeton er zich toe engageren om hun eigen productieafval voor de volle 100% te recycleren, het gebruik van primaire grondstoffen minimaal te houden en zoveel mogelijk cellenbetonafval te aanvaarden dat voldoet aan hun kwaliteitseisen voor verwerking in nieuwe producten.

Het doel van de overeenkomst is om in 2014 reeds 30.000 ton cellenbetonpuin te recycleren en in 2020 uit te groeien tot Europees koploper op het vlak van cellenbetonrecyclage.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Cellenbeton wordt sinds 1955 gebruikt in de utiliteitsbouw. Sedert 1995 wordt het ook gebruikt in de woningbouw. Het WTCB raamt dat er momenteel ongeveer 7,3 miljoen ton cellenbeton in gebruik is in België. De Vlaamse sloopsector raamt de hoeveelheid cellenbetonpuin op 50.000 tot 100.000 ton per jaar.
Recyclage van cellenbeton is technisch mogelijk en wordt vandaag al toegepast maar kan nog beter. De recylage tot nieuw cellenbeton geniet uiteraard de voorkeur. Daarvoor is een zuivere, selectieve sloop en inzameling nodig van cellenbetonafval. Het puin kan ook hergebruikt worden in andere toepassingen zoals lichte betonproducten.


ONDERTEKENAARS
Zijn de Confederatie van Aannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken (CASO); de Federatie van Bedrijven voor Milieubeheer (FEBEM); EKP Recycling; Chap-yt; Xella België; Cellumat; de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB); en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).