• 07/11/2013

Ineos neemt nieuwe ethyleenterminal in Zwijndrecht officieel in gebruik

Ineos nam in volle crisisperiode beslissing om meer dan 100 miljoen euro te investeren in site te Zwijndrecht. De nieuwe terminal is nu officieel in gebruik genomen.

Trefwoorden: #economie, #ethyleen, #ineos, #ineos oxide, #investering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ineos )

ENGINEERINGNET.BE - Deze ochtend werd bij Ineos Oxide, in aanwezigheid van onder meer minister-president Peeters, de grootste ethyleenterminal van Europa ingehuldigd.

De nieuwe terminal was goed voor een investering van niet minder dan 100 miljoen euro en kwam er volgens Ineos 'om het hoofd te bieden aan de druk op de chemische sector en om de rendabiliteit en levensvatbaarheid van zijn vier Belgische vestigingen te verzekeren'.

Blikvanger van het project is de ethyleenopslagtank. Met een hoogte van 44meter, een inhoud van 50.000m³ en de opslagtank steunend op 367 palen, is de nieuwe ethyleentank een indrukwekkende realisatie.

"Onze locatie in de haven van Antwerpen laat toe om de grootste ethyleenschepen ter wereld te ontvangen. Hiervoor hebben we ook een nieuwe jetty, een ontladingssteiger, laten bouwen. De grootste schepen leggen zonder enig probleem aan en worden ontladen met een snelheid van één vrachtwagen per minuut", legt Hans Casier, CEO van Ineos Oxide, uit.

Sluitstuk van het project is de nieuwe pijpleidinginfrastructuur van 20 km via waarlangs de levering van ethyleen aan andere chemische fabrieken gebeurt. Niet alleen naar Ineos eigen sites in Lillo, Feluy en Tessenderlo, maar via aansluitingen op het ARG-ethyleennetwerk ook tot in het Duitse Ruhrgebied.

Voor de bouw van de nieuwe terminal deed het chemiebedrijf een beroep op gereputeerde aanbieders. Zo ging de engineering en constructie van de tank naar de Duitse, in cryogene installaties gespecialiseerde contractor TGE Gas Engineering. Dat bureau stelt wereldwijd meer dan 380 ingenieurs tewerk.

De opdracht voor de 20 km lange de pijpleidinginfrastructuur op zijn beurt ging naar de 1.300 man sterke, Belgische bouwonderneming Denys.

"Als één van de grootste ethyleenproducenten in Europa, maar ook als één van de grootste verbruikers ervan, zijn we erin geslaagd om in moeilijke economische omstandigheden toch een competitief voordeel te ontwikkelen. Dankzij deze investering wordt de tewerkstelling van zo'n 5.000 mensen bestendigd", aldus nog Casier.

In mei 2014 staat bij het chemiebedrijf overigens nog een grote shutdown op de planning. Daarvoor sloot het onlangs nog een raamcontract af met Grontmij.


(Bert Belmans)