• 26/11/2013

Universiteit van Twente ontwikkelt sneller reizen app

Deze app meldt de actuele drukte op de weg of het spoor in de regio Enschede en adviseert vervolgens welk vervoersmiddel het beste is om snel te reizen.

Trefwoorden: #file, #smart app, #spits, #Universiteit van Twente

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot SMART-app )

ENGINEERINGNET.NL -- De gemeente Enschede, het ministerie van Infrastructuur & Mobiliteit en de Regio Twente hebben opdracht gegeven tot het ontwikkelen van deze app.

Het doel ervan is om in de spits het aantal autokilometers in de regio Enschede met 5% te verlagen. Dit voorkomt hopelijk in de toekomst de noodzaak om bijvoorbeeld nieuwe wegen aan te leggen. De app is gratis te downloaden voor zowel Android als Iphone.

De Universiteit van Twente heeft de uitvoering op zich genomen, in samenwerking met andere organisaties. De app heeft de naam SMART gekregen, ofwel 'Self-Motivated And Rewarded Travelling'. Deze tool geeft informatie over de beste manier om snel te reizen van en naar Enschede.

Het brengt daarbij onder meer files in kaart, het tempo van doorstroom en wegafzettingen. In de winter geeft de app ook aan op welke wegen zout gestrooid is en berijdbaar zijn.

Naast sneller reizen, geeft de app ook informatie over de goedkoopste route, de meest milieubewuste en met welke route je de meeste calorieën verbrandt. Verder kunnen mensen die hun reisgedrag aanpassen door meer de fiets te gebruiken, de spits te vermijden of bepaalde routes juist wel te nemen, een beloning verdienen.

Om de app te optimaliseren is het nodig om het gebruik van meerdere vervoersmiddelen voor één reis te kunnen herkennen. Dit is erg moeilijk waar het gaat om het onderscheiden van fiets, bus of auto in de binnenstad omdat zowel snelheid als route gelijk kunnen zijn. Een treinreis is wel te herkennen door de GPS-locatie van de reiziger te koppelen aan de route van het spoor.

Ook gaat de komende jaren het reisgedrag van een aantal gebruikers van SMART worden geanalyseerd in het kader van het project 'Mobile Mobility Panel Netherlands', dat financiering krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

De SMART-app krijgt sinds de lancering interesse uit allerlei plekken ter wereld, zoals Silicon Valley.


(Lydia Heida)