• 17/02/2014

Na proef in Amercentrale: ’Getorreficeerde biomassa beter dan gewone houtpellets’

Consortium met vijf partners toont via grootschalige proef in Amercentrale in Geertruidenberg aan dat mogelijk is om groene stroom te produceren met zogenoemde ‘biopellets’ uit biomassa.

Trefwoorden: #amercentrale, #Biobased, #biokolen, #biopellets, #ecn, #energie, #essent, #nuon, #onderzoek, #pellets, #techniek, #topell, #torrefactie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Essent )

ENGINEERINGNET.NL – Een groep van ondernemingen met Topell Energy, de drie elektriciteitsbedrijven Essent, Nuon en GDF Suez, en ECN heeft succesvol een grootschalige proef uitgevoerd met de zogenoemde 'torrefactie technologie'. De proef kaderde in het ‘Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy’ (TKI BBE).

Nikolaus Valerius, directeur van de Nederlandse centrales van Essent, over het belang van deze succesvolle proef: “Het is ons met de proef gelukt om biomassa op efficiënte wijze te drogen en om te vormen tot lichte en droge biopellets met een hoge energiedichtheid."

In de proef is zo'n 2.300 ton aan biopellets met succes getransporteerd, verwerkt, vermalen en meegestookt voor de productie van groene stroom.

Rob Voncken, CEO van Topell Energy: "Tussen 1 november en 30 december 2013 hebben we percentages van 5 tot 25 procent gemalen in één molen en meegestookt. De proef is uitstekend verlopen. Dit maakt getorreficeerde biomassa een potentieel beter alternatief dan conventionele houtpellets."

Na deze succesvol verlopen proef bespreken deelnemers aan het TKI BBE-programma de vervolgstappen om in het kader van het Energieakkoord grotere volumes getorreficeerde biomassa te kunnen gebruiken voor de productie van duurzame energie.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het Nederlandse Topell Energy heeft een baanbrekend proces ontwikkeld voor de productie van hoogwaardige vaste biobrandstoffen uit biomassa. Dit proces wordt 'torrefactie' genoemd en de vaste biobrandstof getorrificeerde biomassa, biopellets of biokolen.

Vergeleken met de conventionele houtpellets, heeft torrefactie van biomassa als grote voordeel dat grondstof van lagere kwaliteit kan worden gebruikt, het leidt tot lagere logistieke kosten, alsook tot lagere investeringen in opslag voor elektriciteitsproducenten.

Daarnaast creëert torrefactie de mogelijkheid om de inzet van biomassa als grondstof voor vergassing te versnellen en daarmee de productie van biobased chemicaliën en materialen.

Het bedrijf heeft een grote demonstratiefabriek in Duiven en bereidt de wereldwijde uitrol van haar technologie voor door middel van het verschaffen van licenties aan biobrandstofproducenten.