• 17/02/2014

Toeleveranciers steeds creatiever om concurrentie lageloonlanden te counteren

Gezien op netwerkevent MNE 2014: het Subcontracting Village. Of hoe toeleveranciers op allerlei creatieve manieren trachten de kostenhandicap ten opzichte van de lageloonlanden te pareren.

Trefwoorden: #agoria, #economie, #mne, #subcontracting, #toelevering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE – De Belgische toeleveranciers in de maaktindustrie hebben het niet onder de markt. De druk van de concurrentie uit de lageloonlanden is hoog, en wanneer afnemers dan al voor lokale toeleveringsbedrijven kiezen, stellen ze veel hogere eisen dan vroeger het geval was, lees: vragen ze veel meer waar voor hun geld.

Dat de lokale bedrijven noodgedwongen hun heil zoeken en steeds creatiever oplossingen, is een fenomeen dat in alle sectoren opduikt. Zo wil bijvoorbeeld het Vlaams Instituut voor de Logistiek de loonhandicap terugdringen via een 'best practices'-project en sleutelt het onderzoekscentrum Flanders' Drive samen met onder meer Volvo Car Gent aan een methodologie om de productie in de voertuig- en maakindustrie 'beter te organiseren' (zie leestips onderaan).

Hetzelfde fenomeen in de toeleveringsindustrie: op allerlei manieren trachten ze hun productiviteit op te krikken. De bewandelde wegen kunnen diverse vormen aannemen: samenwerking, doorgedreven automatisering, inperken van efficiëntieverliezen, méér onderzoek & ontwikkeling, kleine series toch betaalbaar fabriceren, unieke kennis ontwikkelen,…

Een mooi voorbeeld daarvan was te bewonderen op het Subcontracting Village dat technologiefederatie Agoria op het netwerkevent MNE2014 in Kortrijk neerpootte.

"We hebben acht Belgische subcontractors in de kijker gezet”, vertelt Peter Perremans, senior business development manager bij Agoria. "Een van onze doelstellingen is dat toeleveranciers door hun productiecapaciteit te combineren hun afnemers geïntegreerde oplossingen kunnen aanbieden. Zo kunnen ze concurrentie uit lageloonlanden beter counteren."

Dat de combinatie van expertises het verschil kan maken, bevestigen de standhouders van Malcourant Mecanique en Garnimetal. Beide bedrijven leverden een bijdrage aan ProFish, een technologie die met infrasone trillingen voorkomt dat vissen in de filters of turbines van industriële sites zwemmen.

“ProFish wordt onder meer toegepast langs de Maas bij de kerncentrale van Tihange”, legt ingenieur Patrick Powis de Tenbossche van Malcourant Mecanique uit. “Wij zorgden voor de mechanische componenten, terwijl Garnimetal instond voor het plaatwerk en de assemblage.” Met dit soort krachtenbundeling behouden Belgische subcontractors een stevige positie in de markt.

Toch een kanttekening: alle inspanningen om de kwaliteit, flexibiliteit en productiviteit van onze lokale productie op de drijven ten spijt: vorig jaar al waarschuwde de Vlaamse regering dat het plafond van productiviteitsverhogingen via technologische vooruitgang - althans in het al sterk geautomatiseerde Vlaamse productieapparaat -macro-economisch stilaan in zicht komt. Een stellingname waar u uiteraard niet mee akkoord hoeft te gaan…


(Bert Belmans)

FOTO
Team van Agoria op Subcontracting Village rond de elektrische bolide gebouwd door studenten van de (nieuwe) faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Helemaal rechts Peter Perremans, senior business development manager bij Agoria.