• 06/03/2014

Facebook bezig met overname bedrijf dat drones ontwikkelt

Het gaat om de aankoop van Titan Aerospace, die op zonne-energie werkende drones maakt, waarmee het mogelijk is om internetverbindingen aan te bieden in afgelegen gebieden in de wereld.

Trefwoorden: #drones, #Google, #Project Loon, #Titan Aerospace

Lees verder

Nieuws

( Foto: Titan Aerospace )

ENGINEERINGNET - Nog maar een derde van de wereldbevolking heeft toegang tot internet, dus daar ligt nog een enorme markt open. Met drones kunnen verafgelegen en dunbevolkte gebieden ook toegang tot internet krijgen.

Titan Aerospace maakt drones die op twintig kilometer hoogte vliegen, omdat daar minder last is van wisselende weersomstandigheden. De toestellen kunnen wel 5 jaar onafgebroken in de lucht blijven rondzweven. Deze drones hebben een spanwijdte van 60 meter, waarbij de vleugels zijn voorzien van zonnecellen die stroom leveren aan de motor.

De overname van Titan Aerospace gaat Facebook ongeveer 60 miljoen dollar kosten, aldus diverse Amerikaanse media. Het gaat om de bouw van een vloot van maar liefst 11.000 drones, om een zogenoemd Facenet te creëren. Facebook heeft nu wereldwijd 1,3 miljard gebruikers.

Titan Aerospace is in 2012 opgericht en heeft een onderzoekscentrum in New Mexico, gelegen in de Verenigde Staten. Tot nu toe heeft het bedrijf testvluchten uitgevoerd met een zes keer kleiner prototype van de drones waarvoor Facebook belangstelling heeft.

Facebook zette vorig jaar samen met zes fabrikanten van mobiele telefoons de stichting Internet.org op, met als doel het internet honderd keer betaalbaarder maken. In Afrika gebruiken 1,2 miljard mensen mobiel internet, waarbij vooral smartphones populair zijn. Daarentegen zijn er maar 357 miljoen Afrikanen die een breedbandverbinding via kabel of glasvezel hebben.

De inzet van drones voor internet lijkt erg op 'Project Loon' van Google, dat via enorme ballonnen overal internet wil aanbieden. Over dit project is maar heel weinig bekend gemaakt tot nu toe.


(Lydia Heida)