• 27/03/2014
  • |     BB

Elektronisch strottenhoofd laat patiënt aan beademing weer praten

Arts-onderzoekers van het VUmc-ziekenhuis van Amsterdam slagen erin patiënt die voor een lange periode aan de beademing ligt toch te laten praten via een electrolarynx. Dat is een primeur.

Trefwoorden: #electrolarynx, #electrolarynx, #gezondheid, #medisch, #ziekenhuis

Lees verder

research

( Foto: VUmc )

ENGINEERINGNET.NL - Arts-onderzoekers Armand Girbes en Paul Elbers van het VUmc-ziekenhuis hebben ontdekt dat een patiënt die voor lange periode aan de beademing ligt tóch kan praten wanneer een elektronisch apparaatje - een electrolarynx - op zijn hals wordt geplaatst.

De electrolarynx is een apparaatje dat vooral vroeger gebruikt werd bij patiënten bij wie het strottenhoofd operatief was verwijderd, bijvoorbeeld wegens strottenhoofdkanker. Zij missen daarna hun stembanden en kunnen dus niet meer praten.

Wanneer de electrolarynx tegen de hals wordt gehouden kan de patiënt door tong, lippen en tanden te bewegen - als het ware 'playbacken' - de frequentie van de geluidstrillingen aanpassen. Hierdoor ontstaat een geluid waarmee de patiënt zich weer verstaanbaar kan maken.

Armand Girbes en Paul Elbers, beiden werkzaam op de afdeling Intensive Care Volwassenen van VUmc, hebben een electrolarynx nu voor het eerst bij een geïntubeerde patiënt gebruikt.

Omdat de lucht door een plastic buis stroomt, kan een electrolarynx de stembanden - bij deze patiënt nog wel intact - niet laten trillen. Hierdoor kan de patiënt dus niet praten, wat kan zorgen voor veel frustratie en een gevoel van stress.

Na een eenvoudige instructie lukte het zowel de verpleegkundige als de echtgenote om een electrolarynx op een bepaalde plaats op de hals van de patiënt te plaatsen. Een primeur: "Het is bij ons weten de eerste keer dat een electrolarynx succesvol gebruikt is om een geïntubeerde patiënt weer te laten praten", stellen de artsen.

Het vervolgonderzoek zal zich richten op het eenvoudiger maken van het gebruik van de electrolarynx. Ook gaan Girbes en Elbers onderzoeken voor welke patiënten de techniek allemaal geschikt is. Hun bevinding zijn op 20 maart 2014 gepubliceerd in het gerenommeerde blad The New England Journal of Medicine.