Koninklijke onderscheiding voor Martin van den Brink van ASML

CTO en President Martin van den Brink van chipmachinebouwer ASML ontvangt Koninklijke onderscheiding uit handen van Nederlands minister Kamp.

Trefwoorden: #asml, #ict, #Kamp, #litho, #Martin van den Brink, #patent, #ridderorde

Lees verder

personalia

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET.NL – Deze week is in Veldhoven het startsein gegeven voor de festiviteiten rond het 30-jarig jubileum van ASML, een 'spinn-off' van Philips.

Wat in 1984 begon als een joint venture van Philips is nu de belangrijkste chipmachinefabrikant ter wereld, met ruim 13.000 medewerkers op 70 locaties verdeeld over 16 landen.

“In 1984 was ik een van de eerste werknemers en sindsdien hebben we steeds de grenzen van technologie opgezocht en opgerekt”, vertelde Martin van den Brink, president en Chief Technology Officer bij ASML.

“Onze machines hebben ervoor gezorgd dat we vandaag de dag gebruik kunnen maken van een groot aantal producten die ons leven vereenvoudigen en verrijken."

"Zo heeft ASML met haar technologie onder andere bijgedragen aan de ontwikkeling van de mobiele telefoon, computer, DVD-speler, tablet, LCD-televisie, MRI-scanner en augmented reality."

Tijdens de viering kreeg Martin van den Brink uit handen van minister Kamp van Economische Zaken een Koninklijke onderscheiding opgespeld. Van den Brink is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

“Het is bijzonder dat Van den Brink zelf meer dan tien patenten op zijn naam heeft staan”, aldus de bewindsman. “Zijn technische kennis, energie en doorzettingsvermogen hebben er in belangrijke mate aan bijgedragen dat ASML nu de wereldmarkt voor chipmachines beheerst."

De fabrikant werkt vandaag volop aan de ontwikkeling van de nieuwste generatie lithografiesystemen: EUV (Extreem UltraViolet, licht met een golflengte van 13,5 nanometer).

"De toekomst zal uitwijzen waar deze technologie voor gebruikt gaat worden."


ACHTERGROND
ASML bedenkt en ontwikkelt complexe technologie voor lithografiemachines voor de chipindustrie. Het bedrijf laat zich hierbij leiden door de Wet van Moore en dat resulteert in steeds kleinere, goedkopere, sterkere en energie-efficiëntere halfgeleiders.