Nederlands anti-smog systeem krijgt 1 miljoen euro van Beijing (+video)

Ontwerper Daan Roosegaarde ontwikkelde met TU Delft een elektronisch afzuigsysteem om zo lokaal smog te verwijderen, wat nu getest gaat worden in een park te Beijing.

Trefwoorden: #anti-smog systeem, #Bejijng, #China, #Daan Roosegaarde, #Peking, #smog, #TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube - Studio Roosegaarde )

ENGINEERINGNET.NL - Beijing kampt al jaren met een groot probleem door luchtvervuiling: fabrieken en auto's stoten veel koolstofdeeltjes uit, waardoor er een dikke, grijze mist in de stad hangt. De burgemeester van Beijing heeft nu 165 miljoen euro uitgetrokken om het probleem op te lossen. De innovatie van Roosegaarde maakt hier deel van uit.

Roosegaarde heeft – samen met onderzoeker Bob Ursem van TU Delft – een systeem ontwikkeld, waarbij koperen spoelen een zwak elektrostatisch veld opwekken. Dit trekt smogdeeltje aan, zodat ze vervolgens zijn op te zuigen. Het systeem is inmiddels gepatenteerd.

In Beijing komen de spoelen onder het gras in een stadspark te liggen, om zo de lucht erboven te zuiveren. Tegelijk wordt schone lucht naar boven geblazen om een zone te creëren met schone lucht. Het gaat om een plek van 50 bij 50 meter, waar kinderen kunnen spelen. Roosegaarde gaat de komende maanden werken aan realisatie van het project.

Een eerste test heeft al plaatsgevonden, waarbij op de TU Delft een prototype in een testkamer van 5 bij 5 meter werd geplaatst. Het lukte om met dit prototype een gat in een kunstmatig opgewekte laag smog te zuigen.

Roosegaarde wil verder dat de smogdeeltjes, bestaande uit koolstof, samen geperst worden tot diamanten. Zo'n diamant wordt in een ring geplaatst, dat symbool staat voor het opschonen van 1000 kubieke meter vervuilde lucht uit Beijing.

Dit idee is niet zo ver gezocht: in Zwitserland is het bijvoorbeeld al mogelijk om, na het cremeren van een geliefde, de as tot een diamant te laten persen.

Roosegaarde krijgt voor het project ondersteuning van ENS Europe, Bob Ursem van TU Delft, de Nederlandse ambassade te Beijing en de Chinese overheid.

Momenteel werkt hij met zijn Studio Roosegaarde al een aantal jaren in China aan verschillende projecten.