DNA uit Kortrijk levert 600 virtuele paskamers aan China (+video)

De joint venture DNA Interactif Fashion uit Kortijk mag 600 virtuele kleding paskamers leveren in China. Een contract met een waarde van €4,5 miljoen.

Trefwoorden: #3D software kleding, #DNA, #iStyling, #iStyling systeem, #virtuele paskamer

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube / Huub Fijen )

ENGINEERINGNET.BE – DNA Holdings is een joint venture van DNA uit Kortijk dat software toepassingen voor de kleding industrie ontwikkelt en het Amerikaanse [TC]² dat 3D scanning software ontwerpt voor de kleding industrie.

Samen ontwikkelden ze het iStyling systeem dat klassieke pashokjes overbodig moet maken. Het haalde recent een bestelling binnen voor de levering van 600 virtuele paskamers in 600 Chinese winkels. Een contract met een miljoenenwaarde voor het kleine bedrijf uit Kortrijk. En een bewijs dat de textiel industrie in Vlaanderen een toekomst heeft, zij het op een heel andere manier.

Kleding wordt steeds vaker online besteld. De retours zijn echter een groot (lees: duur) probleem en hebben quasi altijd te maken met maat problemen: te groot, te klein, te lange of te korte broekspijpen, enz. Er zijn namelijk geen universele standaarden voor kledingmaten.

Klassieke winkels moeten dan weer investeren in zeer grote oppervlaktes om alle kledingstukken beschikbaar te maken voor de klant om te passen. Ook dit is een dure oplossing die niet fool proof is. De maat of de kleur die de klant wil is al snel niet langer beschikbaar.

De winkel moet de voorraad controleren, of er wordt rondgebeld naar andere winkels om alsnog het kledingstuk in de juiste maat en kleur te kunnen leveren.

Met het iStyling systeem van DNA worden zowel de maten als het silhouet van de klant in enkele seconden in 3D opgemeten. Vervolgens kan de klant gaan shoppen en op het scherm zien hoe bepaalde kledingstukken er zullen uitzien als hij of zij ze aan heeft.

Een echte virtuele paskamer dus. Het systeem suggereert ook bijpassende artikelen of accessoires. Op deze manier combineert het concept de voordelen van online winkelen met de klassieke winkel. De klant kan nog steeds 'passen' vooraleer hij tot een aankoop overgaat en de winkel moet geen grote verkoop ruimte ter beschikking hebben. De aankopen worden vervolgens bij de klant thuis bezorgd.

Bovendien maakt het systeem zelfs volledig maatwerk mogelijk. De 3D maten van de klant worden opgenomen, naar de fabriek gestuurd waar vervolgens het kledingstuk op maat gesneden wordt. Hiervoor ging DNA een samenwerking aan met het Chinese Yin Science & Technology, een producent van computergestuurde textielsnijmachines.

Dirk Ghekiere, oprichter van DNA Fashion ziet in de miljoenenbestelling een doorbraak en erkenning voor de vele jaren research in deze innovatieve technologie. Het bedrijf heeft 6 werknemers in Kortrijk, 8 in de VS en 20 in China.