Oorzaken algenbloei op zee in kaart gebracht

Via een nieuw webplatform wil men het grote publiek sensibiliseren voor de problematiek van algengroei op zee. Op de website wordt deze algengroei in kaart gebracht.

Trefwoorden: #algen, #algengroei, #eutrofiëring, #ISECA, #noordzee, #OSPARverdrag, #VITO

Lees verder

research

( Foto: screenshot video ISECA )

ENGINEERINGNET.BE - De gevolgen van een teveel aan voedingsstoffen (eutrofiëring) in het water laten zich ook voelen in de Zuidelijke Noordzee en het Engels Kanaal.

Met het Europese project ISECA (Information System on the Eutrophication of our Coastal Areas) sloegen onderzoeksorganisaties uit Vlaanderen, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland de handen in elkaar om de monitoring van eutrofiëring te verbeteren.

VITO stond mee aan de wieg van een nieuw informatieplatform dat insitu-metingen, satellietbeelden en modelsimulaties combineert. Met een publiekswebsite wil men ook het grote publiek sensibiliseren voor de problematiek van algengroei op zee.

In de Europese Kaderrichtlijn Water en het OSPARverdrag van 1992 komt eutrofiëring ruimschoots aan bod. Het Europese beleid streeft naar een goed beheer van onze rivierbekkens en kustwateren, onder andere door de maximale hoeveelheid nutriënten te beperken die in het water mogen terechtkomen.

Het zijn immers de nitraten en fosfaten afkomstig van landbouw, industrie en huishoudelijk afvalwater die leiden tot de ongewenste groei van algen, met nadelige gevolgen voor het mariene ecosysteem en de economische activiteiten in de kustzone.