Nieuwe leerstoel UGent bevordert onderzoek rond innovatie in landbouw

De Crelan leerstoel aan de UGent zal de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen in staat stellen om projecten uit te werken en onderzoek te doen rond innovatie in duurzame landbouw.

Trefwoorden: #Crelan, #crelan leerstoel, #crelan onderzoek landbouw, #innovatie landbouw, #landbouw, #onderzoek smart farming, #research innovatie landbouw, #UGent

Lees verder

Opleiding

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Crelan is een coöperatieve bank die ontstaan is voor en door de land- en tuinbouw.

Sinds enkele jaren bevordert Crelan ook het wetenschappelijk onderzoek in de landbouw, onder meer door de uitreiking van de Crelan Awards. Vandaag gaat de bank een stap verder met de Crelan Leerstoel aan de Universiteit Gent.

Guido Van Huylenbroeck, decaan van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent: "De leerstoel is van groot belang voor de Universiteit Gent en voor de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen in het bijzonder. Aan de faculteit worden talrijke wetenschappelijke onderzoeksprojecten uitgevoerd die vaak echter te weinig hun weg vinden naar de praktijk."

"Met de leerstoel hopen we daar verandering in te kunnen brengen, niet alleen via studies over innovatie maar ook door daadwerkelijk een aantal innovatietrajecten op het vlak van smart farming op te starten."

Dat de landbouwsector voor grote uitdagingen staat hoeft geen betoog. De wereld van vandaag is er zich van bewust geworden dat - als gevolg van een stijgende wereldbevolking en fenomenen zoals klimaatverandering, de milieudruk en volatiliteit van de prijzen - er meer dan ooit nood is aan een duidelijke stijging van de voedselproductie. Hiervoor is innovatie in de agrarische sector een absolute noodzaak, zowel in Vlaanderen als wereldwijd.

De intensivering van de landbouw moet echter duurzaam gebeuren. Dit betekent de productie opdrijven door efficiënter gebruik te maken van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, zonder de milieudruk te verhogen.

Dit vraagt zogenaamde smart solutions, waarbij technologie wordt ontwikkeld om dit mogelijk te maken. De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent heeft op dit vlak heel wat te bieden.

Om deze kennis nog beter te ontsluiten en beschikbaar te stellen van de sector en van de toeleverende agro-industrie heeft de faculteit recent twee initiatieven genomen.

Met de oprichting van het samenwerkingsverband Agrolink wil de universiteit de samenwerking tussen landbouwonderzoeksinstituten in Vlaanderen te bevorderen om zo de regio op het vlak van landbouwonderzoek nog meer toonaangevend te maken.

Het tweede initiatief is de oprichting van een Leerstoel ‘innovatie in duurzame landbouw’ met de steun van Crelan. Deze leerstoel wil nagaan hoe de kennis beschikbaar aan de faculteit op het vlak van de primaire sector beter kan worden gevaloriseerd en omgezet naar daadwerkelijke innovatie.

Hiertoe zullen niet alleen studies worden verricht over innovatieprocessen maar zal ook een innovatiemanager worden aangetrokken die samen met de onderzoekers en de geïnteresseerde bedrijven innovatieprojecten zal initiëren en op de rails zetten.